UE ignoră criza climatică, oferind subvenții creșterii intensive a animalelor

Uniunea Europeană ignoră criza climatică, continuând să ofere subvenții în valoare de miliarde de euro pentru creșterea intensivă a animalelor, atrag atenția ecologiștii.

În cadrul Acordului de la Paris, UE și statele membre au fost de acord să reducă emisiile cu cel puțin 40% până în 2030. Sectorul agricol al UE nu a înregistrat niciun declin al emisiilor din 2010 și până în prezent, deși producția cărnii și a lactatelor este responsabilă pentru 12-17% din emisiile totale de gaze cu efect de seră.

Cu toate acestea, UE continuă să ofere aproximativ 24 de miliarde de lire sterline pentru susținerea crescătoriilor de animale din Europa, reprezentând aproape o cincime din bugetul total UE, relatează The Guardian.

„În loc să ofere miliarde de euro fermelor industriale care contribuie la schimbările climatice, UE trebuie să susțină fermierii să producă carne mai puțină și de mai bună calitate și să ofere alternative la carne și lactate.”, a declarat Marco Contiero, director de politici agricole UE în cadrul Greenpeace.

Comisia Europeană a publicat anul trecut propuneri de reformă a Politicii Agricole Comune, incluzând un obiectiv de a lua măsuri privind schimbările climatice. Cu toate acestea, nu au fost setate ținte privind reducerea numărului animalelor.

Studiu: Europa își poate hrăni populația și dacă face tranziția către agricultură ecologică

Peter Stevenson, campaigner la Compassion in World Farming, a declarat că UE este „surdă la argumentele științifice” și că o reducere a producției și consumului de produse animale este necesară pentru a combate schimbările climatice.

Karl Falkenberg, fost comisar UE pentru mediu, a indicat că reforma este încetinită de europarlamentari din comitetul agricol. Mai mult de jumătate dintre politicienii din comitet au declarat interese ca fermieri, foști fermieri, beneficiari ai subvențiilor, parteneri în afaceri agricole sau au membri ai familiei care dețin ferme.

Rise Foundation a atenționat că producția de carne și lactate a Europei trebuie să se înjumătățească până în 2050 pentru a îndeplini țintele de reducere a emisiilor.

Comisia Europeană a anunțat că următoarea Politică Agricolă Comună va cere statelor membre să demonstreze cum vor utiliza subvențiile pentru a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, a anunțat că susține studiile care caută moduri de a reduce emisiile de la animale și promovează cultivarea plantelor proteaginoase ca sursă alternativă de proteine.

spot_img

Ultimele știri