UE a votat interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință

in Autoritati, Legislatie 28 March 2019 13,287 Views

Miercuri, Parlamentul European a votat, cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă şi 28 de abţineri, interzicerea a 10 produse din plastic de unică folosință. Măsura, care intră în vigoare din 2021, prevede și ca producătorii echipamentelor de pescuit să suporte costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

Europarlamentarii au votat interzicerea a 10 celor mai des întâlnite obiecte de unică folosință din plastic pe plajele Uniunii. Printre acestea se numără tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare de amestecat băuturile), farfurii, paie, bețișoare de urechi, bețișoare pentru baloane, produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Statele membre UE vor trebui să introducă măsuri pentru a reduce utilizarea recipientelor din plastic precum caserole și pahare pentru băuturi fierbinți. Mai mult, scrie The Guardian, până în 2025, sticlele din plastic ar trebui să conțină 25% plastic reciclat, iar până în 2029, 90% dintre acestea ar trebui să fie reciclate.

În plus, șervețelele umede, cele pentru bebeluși, filtrele de țigări și cănile vor trebui să fie etichetate corespunzător dacă conțin plastic. Eticheta va conține un avertisment pentru consumator legat de impactul asupra mediului a produsului respectiv dacă nu este aruncat la coșul de gunoi.

Insula Bali din Indonezia a interzis plasticul de unică folosință

Textul prevede ca producătorii echipamentelor de pescuit să suporte costurile colectării năvoadelor pierdute în ape. Același principiu, „poluatorul plătește” se va aplica și industriei tutunului.

„Astăzi am făcut un pas important pentru a reduce deșeurile și poluarea cu plastic din oceanele și mările noastre. Putem să facem asta! Europa stabilește un standard nou și ambițios, deschizând drumul și pentru restul lumii”, a declarat vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Experții estimează că modificarea va costa Uniunea între 259 și 695 de milioane de euro pe an, transmite CBC News. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a implementa noua directivă.

Uniunea Europeană reciclează numai 30% din cele 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic pe care le generează anual. În plus, plasticul reprezintă 80% din deșeurile găsite în mări și oceane, care afectează organismele marine precum broaşte ţestoase, foci, balene şi păsări, dar şi peşti şi fructe de mare (de aici ajung în lanţul alimentar uman).

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii