Uleiul extras din zațul de cafea l-ar putea înlocui pe cel de palmier

Doi antreprenori scoțieni au găsit o soluție prin care să extragă uleiul din cafea. În viitor, acesta ar putea înlocui uleiul de palmier, care are efecte devastatoare asupra mediului.

Scott Kennedy și Fergus Moore s-au gândit că ar putea valorifica tot zațul produs de cafenelele în care lucrau pe vremea studenției lor de la Universitatea din Glasgow.

„Aproape 60% dintre deșeurile provenite din cafea o reprezintă zațul. În Scoția, cantitatea este de 40.000 de tone pe an, iar în toată Marea Britanie – mai mult de o jumătate de milion de tone. Iar zațul este atât de greu, încât prețul pentru gestionarea lui ca deșeu este foarte mare”, a declarat Moore pentru BBC.

republicabio.ro

La nevoia de a face ceva cu resturile de la cafea s-a adăugat și faptul că uleiul de palmier este din ce în ce mai blamat. Comisia Europeană a concluzionat că 45% din expansiunea producției de ulei de palmier începând cu 2008 a dus la distrugerea pădurilor, zonelor umede și a turbăriilor, rezultând în emisii de gaze cu efect de seră. Incendiile pornite pentru a transforma pădurile în terenuri agricole destinate plantațiilor de palmieri sunt sursa principală a emisiilor de gaze cu efect de seră în Indonezia. În comparație, procentul de distrugere a pădurilor este de doar 8% în cazul semințelor de soia și 1% în cazul rapiței și a florii-soarelui.

„În cafea există uleiuri cu o largă arie de utilizări în diferite industrii – cosmetice, farmaceutice, alimente și băuturi, produse pentru curățenia casei, orice la care te poți gândi”, a explicat Moore ideea din spatele companiei lor, Revive Eco. „Acum dezvoltăm un proces prin care să extragem și să purificăm aceste uleiuri.”

„Partea cea mai interesantă este că toate aceste uleiuri au aceleași componente ca cele de palmier, care apar numai în știrile negative. E foarte palpitant pentru noi că am putea oferi o alternativă locală și mai sustenabilă pentru toate industriile care folosesc în prezent uleiul de palmier”, a mai spus acesta.

Deocamdată, compania Revive Eco a primit o finanțare de 235.000 de lire sterline de la Zero Waste Scoția, pentru cercetare, iar acum participă la competiția Chivas Venture, în care 20 de companii internaționale aplică pentru o parte din suma de 776.000 de lire. Cei doi tineri își propun să înceapă activitatea în Glasgow vara următoare, iar pe viitor aceștia visează să ducă afacerea lor în mai multe țări.

spot_img

Ultimele știri