Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă, dar încă nu e perceput ca deșeu în România

in Deseuri, Popular, Recomandate 3 December 2014 18,351 Views

Uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului ├«nconjur─âtor. Un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de ap─â, cantitatea necesar─â unui adult s─â supravie╚Ťuiasc─â timp de 14 ani. ├Äns─â acest efect este foarte pu╚Ťin cunoscut de cei mai mul╚Ťi dintre oameni, care ├«n continuare arunc─â uleiul la canalizare convin╚Öi fiind c─â a fost dizolvat de detergen╚Ťii parfuma╚Ťi. Din fericire, mai exist─â persoane care cred cu t─ârie c─â mentalitatea oamenilor poate fi schimbat─â ╚Öi consider─â c─â este de datoria lor s─â ├«i ajute. Unii au ├«ncercat s─â ├«╚Öi construiasc─â o afacere tocmai pornind de la aceast─â premis─â.

 

ulei

 

Marian Scafaru a decis s─â renun╚Ťe la confortul oferit de un job ├«ntr-o corpora╚Ťie pentru a se dedica propriului proiect de antreprenoriat social ÔÇô ÔÇťUleiosulÔÇŁ – care are la baz─â colectarea uleiului uzat de la persoanele fizice ╚Öi predarea acestuia la centrul de reciclare. Dup─â mai bine de un an de la un debut optimist ├«n┬á antreprenoriat, ÔÇťUleiosulÔÇŁ a realizat c─â este necesar─â o mai mare implicare ├«n comunicarea cu oamenii pentru a-i ajuta s─â con╚Ötientizeze importan╚Ťa gestului lor ╚Öi a le crea un reflex ├«n a colecta uleiul alimentar uzat a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul plasticului sau al h├órtiei. De╚Öi uleiul alimentar uzat este un de╚Öeu ce poate fi colectat cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n gospod─ârie, acesta este men╚Ťionat foarte rar ├«n programele de informare ╚Öi con╚Ötientizare asupra colect─ârii selective.

ÔÇťUleiul uzat nu este biodegradabil. La contactul cu apa acesta formeaz─â o pelicul─â care opre╚Öte oxigenul s─â ajung─â la vie╚Ťuitoarele ╚Öi plantele din ap─âÔÇŁ, spune Marian. Gravitatea gestului este amplificat─â ╚Öi de faptul c─â de╚Öi legisla╚Ťia rom├óneasc─â pedepse╚Öte aruncarea uleiului alimentar uzat la canalizare, o persoan─â fizic─â poate primi o amend─â ├«ntre 100 ╚Öi 1.000 de lei, aceasta nu este aplicat─â.

Bucure╚Ötenii ar putea colecta cel pu╚Ťin 138 de tone de ulei uzat pe an

Marian Scafaru spune c─â dac─â 10% din cele 692.000 de gospod─ârii bucure╚Ötene ar colecta cel pu╚Ťin doi litri de ulei alimentar uzat pe an, s-ar evita deversarea anual─â a 138 de tone din acest de╚Öeu ├«n canalizarea ora╚Ölului. ÔÇťDirectorul centrului de colectare la care predau uleiul a ajuns la o cantitate optimist─â de 2.000 de tone de ulei alimentar uzat care ar putea s─â fie colectat de la persoanele fizice din Bucure╚Öti dac─â fiecare locuitor ar colecta un litru pe anÔÇŁ, a ad─âugat Scafaru. La ├«nceputul afacerii, pentru a stimula implicarea oamenilor, Marian a ├«ncheiat un parteneriat cu un produc─âtor de ulei care i-a pus la dispozi╚Ťie 100 de litri de ulei pe care s─â-i ofere celor care colectau ╚Öi predau uleiul uzat.

Campania, care ar fi trebuit s─â dureze o lun─â, s-a ├«ntins pe o perioad─â de patru luni din cauza num─ârului mic de solicit─âri de predare a uleiului uzat. Acum se ├«ncearc─â stimularea financiar─â a asocia╚Ťiilor de proprietari. ÔÇťNe-am adresat asocia╚Ťiilor de proprietari ╚Öi le-am propus ca ├«ncep├ónd de la cantit─â╚Ťi de 20 de litri ├«n sus colectate s─â le oferim jum─âtate din suma ├«ncasat─â. Am pus afi╚Öe prin blocuri, am vorbit cu lumea, ├«ns─â iar ne-am lovit de o lips─â de implicare at├ót a administratorilor c├ót ╚Öi a locatarilorÔÇŁ, a mai spus Marian Scafaru.

Obiectiv de 1.000 litri pe lun─â, un rezultat de 1.700 litri pe an

ÔÇťUleiosulÔÇŁ a fost conceput ca un liant ├«ntre dou─â entit─â╚Ťi, deoarece firmele de colectare nu se deplaseaz─â pentru cantit─â╚Ťi mai mici de 30 de litri, iar persoanele fizice consider─â c─â nu renteaz─â deplasarea p├ón─â la sediul acestora pentru 1,5 lei c├ót se ofer─â acum pentru litrul de ulei uzat colectat. Pentru ca afacerea s─â s─â fie una care se autosus╚Ťine, Marian ar trebui s─â colecteze lunar cel pu╚Ťin 1.000 de litri pe lun─â.”Am fost foarte optimist ├«ntr-o prim─â faz─â. Credeam c─â voi atinge target-ul impus ├«n cel mult trei luni ╚Öi cumva ├«mi ofeream noi termene; ├«nc─â dou─â luni, pe urm─â ├«nc─â dou─âÔÇŁ, povese╚Öte acesta.

cargoulei

├Äns─â realitatea din teren a r─âsturnat calculele ini╚Ťiale. ├Än primul an de activitate Marian a reu╚Öit s─â colecteze doar 1.700 de litri, cu o medie cuprins─â undeva ├«ntre 100 ╚Öi┬á 200 de litri pe lun─â. Colectarea uleiului a f─âcut-o cu ajutorul unei cargobicilete oferit─â ├«n mod gratuit de proprietarul unui magazine de biciclete care a fost impresionat de ini╚Ťiativa lui ╚Öi a vrut s─â-l sus╚Ťin─â. O cargobiciclet─â poate transporta p├ón─â la 80 de litri, ├«n timp ce cu o biciclet─â obi╚Önuit─â un persoan─â nu poate duce mai mult de 7 litri.

biciclop.eu

ÔÇťUleiosulÔÇŁ mai prime╚Öte ├«nc─â un an de func╚Ťionare

Ini╚Ťial Marian ├«╚Öi propusese ca afacerea s─â devin─â func╚Ťional─â dup─â un an de activitate, ├«ns─â pentru moment, ├«n urma situa╚Ťiei date, a decis s─â-i mai dedice ├«nc─â un an. F─âr─â un job secundar, acesta recunoa╚Öte c─â a fost tentat s─â se ├«ntoarc─â la statutul de angajat, primind oferte chiar din domeniul colect─ârii ╚Öi recicl─âri. ÔÇťMi-am dat seama c─â ├«n momentul ├«n care a╚Ö accepta a╚Ö renun╚Ťa la toat─â munca depus─â. Cumva e ca ╚Öi c├ónd a╚Ö face un pas ├«napoi, ├«ns─â m─â bucur c─â am rezistat acestei sl─âbiciuni. Antreprenoriatul social nu este pentru oricine. Unii se nasc pentru asta, ceilal╚Ťi trebuie s─â ├«nve╚Ťe pe drumÔÇŁ, a explicat Marian.

De asemenea, ÔÇťUleiosulÔÇŁ este ├«n negocieri cu un lan╚Ť de supermarket-uri pentru demararea unui program de colectare de week-end prin care sper─â ca persoanele fizice s─â fie mult mai active. Poten╚Ťialul program ├«╚Öi propune ca prin valorificarea uleiului uzat adus de persoanele fizice la ┬ásupermarket-ul din cartier s─â se amenajeze parcuri ╚Öi locuri de joac─â pentru copii astfel ├«nc├ót oamenii s─â realizeze c─â gestul lor are o finalitate.

O resurs─â regenerabil─â

Uleiul alimentar uzat este o resurs─â important─â folosit─â ├«n mod special pentru fabricarea biocombustibililor, constituind o alternativ─â viabil─â plantelor cultivate ├«n mod special ╚Öi care ocup─â mari suprafe╚Ťe agricole. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot ob╚Ťine 900 de mililitri de biodiesel, iar din produsul secundar se produce un s─âpun natural, bun ╚Öi pentru corpul uman.

├Äns─â, ├«n lipsa unei inform─ârii corecte ╚Öi coerente, potrivit estim─ârilor existente 99% dintre utilizatorii casnici din Rom├ónia arunc─â uleiul alimentar uzat la chiuvet─â. De╚Öeurile de gr─âsimi ╚Öi ulei alimentar nu numai c─â d─âuneaz─â mediului ├«nconjur─âtor ╚Öi omului, dar ╚Öi depunerea acestora pe pere╚Ťii sistemului de canalizare provoac─â obtur─âri regulate, efecte ur├ót mirositoare, coroziune mai rapid─â ╚Öi au influen╚Ť─â negativ─â asupra func╚Ťion─ârii sta╚Ťiilor de epurare ╚Öi duce p├ón─â la blocarea ╚Öi distrugerea acestora.

Frecven╚Ťa de cur─â╚Ťire ╚Öi ├«ntre╚Ťinere a sta╚Ťilor de epurare, pompare, ╚Ťevi ╚Öi sistemul de canalizare cre╚Öte de cinci ori fa╚Ť─â de ciclul normal. Aceasta duce la o cre╚Ötere enorm─â a costurilor asupra comunit─â╚Ťii. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibil─â dac─â aceste de╚Öeuri sunt colectate, tratate, filtrate ╚Öi reintroduse ├«n circuitul economic sub alt─â form─â.

Citește și:

Boeing vrea s─â zboare cu ulei pr─âjit

MOL extinde colectarea uleiului alimentar uzat în 60 de benzinării

Comentarii

comentarii