Ultimul exemplar de rinocer de Sumatra din Borneo nu are speranţe de supravieţuire

in Biodiversitate 26 May 2019 44 Views

Ultimul exemplar mascul de rinocer de Sumatra care trăieşte în Malaezia, pe insula Borneo, se confruntă cu probleme de sănătate şi nu are speranţe de supravieţuire, potrivit autorităţilor din domeniul conservării faunei sălbatice din statul Sabah de pe insula Borneo.

Îngrijorările în ceea ce priveşte starea de sănătate a rinocerului s-au intensificat după ce apetitul şi agilitatea animalului au scăzut semnificativ din aprilie anul trecut, relatează cotidianul local The Star.

“Are o vârstă înaintată pentru un rinocer de Sumatra. El primește atenția și medicamentele non-stop. Testele sunt în desfășurare, dar se pare că unul sau mai multe organe interne nu funcționează bine”, a declarat Augustin Tuuga, directorul Departamentului pentru Viața Sălbatică din Sabah.

Deşi nu se cunoaşte un diagnostic exact, este posibil ca rinocerul să sufere de afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului legate de vârsta sa înaintată.

Vârsta rinocerului, botezat Tam, este estimată la cel puţin 35 de ani. Speranţa medie de viaţă în cazul unui rinocer de Sumatra este cuprinsă între 35 şi 40 de ani. 

“Nu ne aşteptăm ca el să supravieţuiască prea mult timp. Limita este mai degrabă de ordinul zilelor decât al săptămânilor”.

Eforturile pentru a spori populaţia de rinoceri din Borneo au fost, în cea mai mare parte, fără rezultat, în ciuda colaborărilor cu rezervaţii naturale din Indonezia şi folosirea unor proceduri precum fertilizarea in-vitro. 

Speranţele potrivit cărora Tam s-au putea împerechea cu două femele rinocer au fost spulberate după ce s-a descoperit că una dintre acestea avea mai multe chisturi la nivelul uterului, iar cealaltă suferea de fibrom uterin. Cele două femele rinocer au fost, între timp, eutanasiate. 

Rinocerul de Sumatra este considerat o specie în pericol critic de dispariţie din cauza braconajului – animalele fiind vânate pentru coarnele lor, folosite în medicina tradiţională – şi a ocupării ilegale a habitatelor esenţiale, potrivit organizaţiei World Wide Fund for Nature. 

Tam a fost găsit în 2008, în timp ce rătăcea într-o plantaţie de palmieri destinaţi extracţiei uleiului, situată în Sabah. A fost salvat de autorităţile din domeniul faunei sălbatice şi dus într-o rezervaţie. 

În urma diminuării populaţiei, exemplarele rămase trăiesc atât de izolate, încât foarte rar se pot întâlni pentru a se reproduce.

Comentarii

comentarii