Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ultimul gheţar din Germania se va topi peste 10 ani din cauza modificărilor climatice

Gheţarii din Germania încep să dispară odată cu creşterea temperaturii globale, iar ultimul dintre ei se va topi peste aproximativ 10 ani, potrivit unui raport întocmit de guvernul federal al landului Bavaria, care a fost publicat joi, potrivit AFP.

„Zilele gheţarilor din Bavaria sunt numărate – şi se vor termina mai devreme decât ne aşteptam”, a declarat Thorsten Glauber, ministrul Mediului din landul Bavaria, la prezentarea oficială a celui de-al doilea raport despre gheţarii bavarezi, organizată la Munchen.

Anterior acestui studiu, oamenii de ştiinţă au crezut că toţi cei cinci gheţari rămaşi în Germania, situaţi în Alpii bavarezi, ar putea să supravieţuiască până în jurul anului 2050. Dar topirea accelerată a gheții din ultimii ani a devansat acest termen.

Aflați în zona Zugspitze și în Alpii Berchtesgaden, cei cinci ghețari din Germania au pierdut aproximativ două treimi din volumul lor în ultimul deceniu. De asemenea, suprafața lor s-a redus cu o treime – echivalentul a aproximativ 36 de terenuri de fotbal.

Topirea gheţii permanente are un impact important asupra Alpilor, de exemplu în ceea ce priveşte aprovizionarea populaţiei locale cu apă potabilă.

Aproximativ 60% din speciile de plante şi animale din Germania trăiesc în regiunile alpine, iar multe dintre ele sunt ameninţate de modificările climatice, a adăugat ministrul Thorsten Glauber.

Lansând un avertisment dur cu privire la încălzirea globală, Glauber a subliniat că ghețarii nu sunt „doar un monument al istoriei Pământului sub formă de zăpadă și gheață”.

„Ei sunt termometre pentru starea climei noastre”, a adăugat el.

Un studiu global publicat în luna aprilie a constatat că aproape toți ghețarii din lume pierd masă într-un ritm tot mai alert, contribuind la mai mult de o cincime din creșterea nivelului global al mării în acest secol.

O echipă internațională de cercetători care a analizat imagini luate de un satelit NASA a declarat că, în perioada 2000-2019, ghețarii lumii au pierdut în medie 267 de miliarde de tone de gheață în fiecare an – suficient pentru a scufunda Elveția sub șase metri de apă în fiecare an.

Raportul a fost prezentat în timp ce meteorologii din Germania au declarat că luna aprilie a acestui an a fost cea mai rece din ultimele patru decenii.

Ecologiștii dau vina pe încălzirea globală pentru aceste schimbări și au îndemnat guvernele să facă mai mult pentru a stopa această tendință dăunătoare.

În cadrul Acordului de la Paris din 2015, țările au ca obiectiv menținerea creșterii temperaturii globale sub două grade Celsius și, în mod ideal, mai aproape de 1,5 grade, până în 2050.

Creşterea temperaturii globale afectează de asemenea permafrostul – ce acţionează ca un fel de lipici care consolidează integritatea reliefului muntos -, cauzând tot mai multe căderi de stânci şi alunecări de teren.

spot_img

Ultimele știri