VIDEO Tot mai aproape de extinc╚Ťie. Ultimul mascul de rinocer alb nordic a ├«ncetat din via╚Ť─â

in Video News, Videonews 21 March 2018 53 Views

Rinocerul alb nordic este o subspecie aflat─â ├«n pragul dispari╚Ťiei, dup─â ce ultimul mascul a decedat luni. ├Än toat─â lumea mai sunt doar dou─â exemplare, femele. Cercet─âtorii sper─â ca prin fertilizare in vitro s─â salveze subspecia de la dispari╚Ťie.┬á

Reprezentan╚Ťii Ol Pejeta Conservancy, rezerva╚Ťie destinat─â conserv─ârii speciilor, cu o suprafa╚Ť─â de aproximativ 360 km p─âtra╚Ťi (suprafa╚Ťa municipiului Bucure╚Öti este de 228 km p─âtra╚Ťi – n.r.), situat─â ├«n zona central─â a Kenyei,┬áau declarat c─â au luat decizia de eutanasiere a rinocerului Sudan din cauza deteror─ârii rapide a st─ârii de s─ân─âtate. Acesta a avea 45 de ani ╚Öi suferea de complica╚Ťii care ├«i afectaser─â mu╚Öchii ╚Öi oasele.

├Änainte de a fi transferat ├«n rezerva╚Ťia kenyan─â, Sudan a tr─âit la gr─âdina zoologic─â Dver Kralove, din Cehia.

Este foarte trist. Pierderea lui Sudan arat─â ├«n mod clar dimensiunea l─âcomiei umane ╚Öi impact pe care oamenii ├«l au aspra naturii. Dac─â nu avem grij─â de ceea ce avem, cu siguran╚Ť─â vom continua s─â s─â pierdem ╚Öi alte specii care sunt ├«n prezent pe cale de dispari╚ŤieÔÇŁ, a declarat, pentru Reuters, Samuel Mutisya, ╚Öeful conserv─ârii faunei s─âlbatice de la Ol Pejeta.

Veterinarul Stephen Ngulu a explicat c─â duminic─â diminea╚Ť─â masculul nu s-a mai putut ridica, iar durerile severe nu puteau fi atenuate cu niciun tratament. ├Än ultimele patru s─âpt─âm├óni, rinocerul a stat permanent ├«n ╚Ťarcul s─âu, din cauza┬ádisconfortului provocat de o ran─â a piciorului drept din spate.┬á

Fertilizarea ├«n vitro, singura speran╚Ť─â pentru consevarea rinocerului alb nordic

Dup─â ce toate ├«ncerc─ârile de a-l face pe Sudan s─â se ├«mperecheze ├«n mod natural au e╚Öuat, anul trecut conserva╚Ťioni╚Ötii i-au creat un profil ├«n aplica╚Ťia Tinder, ├«n speran╚Ťa de a str├ónge suficien╚Ťi bani pentru a-i pl─âti un tratament pentru fertilitate ├«n valoare de nou─â milioane de dolari.

Potrivit conserva╚Ťioni╚Ötilor singura speran╚Ť─â pentru conservarea acestei subspecii se afl─â ├«n prezent ├«n curs de dezvoltare ├«n domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Kenya avea 20.000 de rinoceri în anii 1970, scăzând la 400 în anii 1990. Acum are 650 de exemplare.

Conform Mediafax, rinocerul alb nordic a disp─ârut ├«n primul r├ónd din cauza braconajului, mai ales ├«n anii 1970 – 1980, practicat ├«n habitatul s─âu din Africa Central─â, Republica Democrat─â Congo etc. ├Än anumite zone din Asia, mai ales China ┼či Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite propriet─â┼úi medicinale.┬áUltimul grup s─âlbatic apar┼úin├ónd acestei subspecii num─âra 20 – 30 de exemplare ┼či a tr─âit ├«n Republica Democrat─â Congo, dar a disp─ârut din cauza conflictelor armate, p├ón─â la ├«nceputul anilor 2000.┬á├Än 2008, rinocerul alb nordic s─âlbatic a fost considerat subspecie disp─ârut─â.

Comentarii

comentarii