Un caz de diabet din ┼čapte este provocat de poluare – studiu

in Poluare 5 July 2018 62 Views

Poluarea provoacă un caz de diabet din șapte la nivel mondial, sunt de părere cercetători americani care au publicat sâmbătă un studiu, care a constatat că și un nivel scăzut de poluare a ridicat șansele de a dezvolta boala cronică, potrivit AFP.

Diabetul a fost ├«n principal asociat cu factori de stil de via╚Ť─â, cum ar fi dieta ╚Öi un stil de via╚Ť─â sedentar, dar cercet─ârile de la Facultatea de Medicin─â din St. Louis a Universit─â╚Ťii Washington au ar─âtat c─â┬ápoluarea joac─â, de asemenea, un rol major.

Studiul a estimat că poluarea a contribuit la apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet în lume în anul 2016, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din aceste cazuri.

ÔÇŁStudiul nostru arat─â o leg─âtur─â semnificativ─â ├«ntre poluarea aerului ┼či cazurile de diabet la nivel mondialÔÇŁ, arat─â ├«ntr-un comunicat profesorul de medicin─â Ziyad Al-Aly.

Leg─âtura dintre poluarea atmosferic─â ┼či diabet a fost deja avansat─â de studii anterioare.

Cercet─âtorii spun c─â au motive s─â cread─â c─â┬ápoluarea atmosferic─â diminueaz─â produc┼úia de insulin─â ┼či provoac─â inflama┼úii, ├«mpiedic├ónd organismul s─â transforme glucoza din s├ónge ├«n energie.

Studiul, publicat ├«n revista The Lancet Planetary Health,┬áa constatat un risc crescut de ├«mboln─âvire chiar si cu nivelurile de poluare a aerului considerate sigure ├«n prezent de c─âtre Agen╚Ťia pentru Protec╚Ťia Mediului (EPA) ╚Öi Organiza╚Ťia Mondial─â a Sanatatii (OMS).

Factori care favorizeaz─â diabetul precum suprapondera ┼či obezitatea au fost de asemenea lua┼úi ├«n calcul.

ÔÇŁAcest lucru este important av├ónd ├«n vedere c─â multe grupuri de lobby-uri economice afirm─â c─â nivelurile actuale (poluan┼úi degaja┼úi ├«n aer) sunt prea stricte ┼či ar trebui revizuite. ├Äns─â, probele demonstreaz─â c─â nivelurile actuale nu sunt deloc s─ân─âtoase ┼či trebuie net reduseÔÇŁ, a precizat cercet─âtorul.

Cercet─âtorii, care lucreaz─â cu oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Centrul de Epidemiologie Clinic─â a Veteranilor au analizat date de la 1,7 milioane de veterani americani care nu au avut istorii de diabet si au fost urm─âri╚Ťi pentru o medie de 8,5 ani.

Informa╚Ťiile pacien╚Ťilor de la veterani au fost comparate cu informa╚Ťiile despre calitatea aerului pentru a examina rela╚Ťia dintre poluare ╚Öi riscul de diabet.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â riscul de a dezvolta diabet zaharat “a expus o leg─âtur─â puternic─â cu poluarea aerului”.

Ei au elaborat apoi un model pentru a evalua riscurile diabetului la diferite niveluri de poluare ╚Öi au folosit date din studiul anual Global Burden of Disease, pentru a estima prevalen╚Ťa diabetului cauzat─â de aerul r─âu.

Diabetul afecteaza mai mult de 420 de milioane de oameni la nivel global și este una dintre bolile cu cele mai rapide rate de creștere din lume.

Citește și: Studiu: poluarea aerului afectează dezvoltarea creierului fătului

Comentarii

comentarii