Un crater de impact a fost descoperit sub ghea╚Ťa din Groenlanda

in Biodiversitate 16 November 2018 114 Views

Un crater de impact a fost descoperit sub stratul de ghea╚Ť─â din Groenlanda ╚Öi pare s─â fie rezultatul impactului unui meteorit de fier care a lovit P─âm├óntul acum aproximativ 12.000 de ani.

┬ęNasa/Cryospheric Sciences Lab/Natural History Museum of Denmark

Cercet─âtorii estimeaz─â c─â impactul meteoritului de 10 miliarde de tone ar fi produs de 47 de milioane de ori mai mult─â energie dec├ót bomba nuclear─â Little Boy de la Hiroshima, topind cantit─â╚Ťi semnificative de ghea╚Ť─â ╚Öi trimi╚Ť├ónd resturi pietroase ├«n atmosfer─â.

Craterul are o l─â╚Ťime de 31 de kilometri ╚Öi este primul crater care a fost g─âsit sub un strat de ghea╚Ť─â.

ÔÇ×Trebuie s─â te duci ├«napoi ├«n istorie 40 de milioane de ani pentru a g─âsi un crater de aceea╚Öi m─ârime, a╚Öa c─â aceasta este o apari╚Ťie foarte rar─â ├«n istoria P─âm├óntului.ÔÇŁ, a explicat Kurt Kj├Žr, de la Muzeul Na╚Ťional de Istorie din Copenhaga.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au b─ânuit prima oar─â de existen╚Ťa craterului ├«n 2015, c├ónd au descoprit o depresiune mare ├«n imaginile radar cu p─âm├óntul de sub ghe╚Ťarul Hiawatha din nord-vestul Groenlandei, realizate de NASA.

├Än mai 2016, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au zburat deasupra ghe╚Ťarului Hiawatha ╚Öi au cartografiat roca ├«n detaliu cu ajutorul radarului. Imaginile au dezv─âluit prezen╚Ťa unui crater de impact, cu ad├óncimea de peste 300 de metri.

Pentru a confirma descoperirea, cercet─âtorii au colectat sedimente care au ajuns ├«ntr-o lunc─â din apropierea craterului. Printre sedimente, au descoperit particule de cuar╚Ť ╚Öocat ╚Öi alte materiale care sunt de obicei produse de impactul unui meteorit. Testele geochimice sugereaz─â c─â meteoritul era f─âcut din fier.

Green Report Shop Produse ECO

Condi╚Ťia craterului sugereaz─â c─â a fost format dup─â ce ghea╚Ťa a ├«nceput s─â acopere Groenlanda, acum 3 milioane de ani, ├«ns─â craterul ar putea fi mult mai recent. Pentru a afla v├órsta exact─â a craterului, cercet─âtorii vor trebui s─â foreze ├«n ghea╚Ť─â pentru a colecta sedimente din crater, sau s─â a╚Ötepte ca rocile din bazinul de impact s─â ajung─â la suprafa╚Ť─â pe m─âsur─â ce ghe╚Ťarul se tope╚Öte.

Comentarii

comentarii