Studiu: dacă investești un dolar pentru a reduce risipa alimentară, câștigi 14

in EcoLIFESTYLE, Poluare 9 March 2017 96 Views

Pentru fiecare 1$ investit ├«n reducerea risipei alimentare, o companie┬áa economisit 14$, potrivit unui studiu realizat de o asocia╚Ťie interna╚Ťional─â. ├Än total, au fost analizate 700 de companii din 17 ╚Ť─âri.

 

risipa alimentar─â

foto:causewaycoastandglens.gov.uk

O treime din toat─â m├óncarea produs─â ├«n lume nu este m├óncat─â niciodat─â, potrivit Champions 12.3 ÔÇô o coali╚Ťie interna╚Ťional─â care reune╚Öte reprezentan╚Ťi din guverne, patronate, societate civil─â, cercet─âtori ╚Öi organiza╚Ťii interna╚Ťionale.

ÔÇ×O tremie din toat─â m├óncarea lumii este risipit─â ÔÇô ├«n condi╚Ťiile ├«n care, ├«n fiecare noapte, aproape un miliard de oameni merg la culcare fl─âm├ónzi. Ceea ce nu poate fi corect. Chiar dac─â problema de moralitate nu ne afecteaz─â, faptul c─â se pot economisi bani ar trebui s─â-i fac─â pe oameni se ac╚Ťioneze. Odat─â cu publicarea raportului nostru, nu mai exist─â niciun motiv pentru care s─â nu ac╚Ťion─âm ├«mpotriva risipei alimentareÔÇŁ, a declarat Dave Lewis, CEO-ul Tesco (n.r. cel mai mare lan╚Ť de supermarketuri din UK). Lewis este ╚Öi cel care conduce coali╚Ťia Champions.

C├ó╚Ťi bani economisesc companiile

Pentru a reduce risipa alimentar─â, companiile au investit ├«n:┬ámonitorizarea ╚Öi calcularea tuturor cantit─â╚Ťilor de m├óncare risipite, training-uri┬ápentru personal, schimbarea modului de depozitare a┬áalimentelor,┬áschimbarea ambalajului pentru a prelungi durata de depozitare, schimbarea etichetelor, precum ╚Öi alte investi╚Ťii ├«n personal ╚Öi ├«n tehnologie.

Faptul c─â nu au mai fost cump─ârate alimente care, ├«n mod normal, ar fi fost aruncate la gunoi ╚Öi c─â a crescut ponderea de alimente v├óndute clien╚Ťilor sunt dou─â dintre avantaje. Companiile au reu╚Öit s─â c├ó╚Ötige 14 dolari pentru fiecare dolar investit. De asemenea, introducerea unor noi feluri de m├óncare fabricate din alimentele care, altfel, ar fi fost pierdute sau irosite au redus costurile cu managementul de╚Öeurilor.

C├ó╚Ťi bani economise╚Öte o ╚Ťar─â

Raportul mai cuprinde un studiu de caz din Marea Britanie. Acolo, ├«ntre 2007 ╚Öi 2012 s-a derulat un program, la nivel na╚Ťional ÔÇô Love Food Hate Waste – pentru a reduce risipa alimentar─â. Dup─â cinci ani de la ├«nceperea programului, au autorit─â╚Ťile au reu╚Öit s─â reduc─â cu 21% (adic─â 1,1 milioane de tone de m├óncare) risipa alimentar─â fa╚Ť─â de nivelul din 2007. Astfel, pentru fiecare lir─â investit─â ├«n reducerea risipei alimentare, consumatorii ╚Öi autorit─â╚Ťile locale au salvat 250 de lire.

C├ó╚Ťi bani economise╚Öte un┬áora╚Ö

├Än acela╚Öi raport, a existat ├«nc─â un┬ástudiu de caz realizat la nivelul c├ótorva cartiere┬ádin vestul Londrei. ├Än 2012, ╚Öase cartiere londoneze au ├«nceput o ini╚Ťiativ─â prin care s─â reduc─â risipa alimentar─â provenit─â din gospod─ârii. Dup─â ╚Öase luni, gospod─âriile au risipit cu 15% mai pu╚Ťin─â m├óncare. De asemenea, fiecare lir─â pe care cartierele au investit-o ├«n reducerea risipei le-a adus consumatorilor finali un c├ó╚Ötig de 84 de lire.

Comentarii

comentarii