Studiu: dacă investești un dolar pentru a reduce risipa alimentară, câștigi 14

Pentru fiecare 1$ investit în reducerea risipei alimentare, o companie a economisit 14$, potrivit unui studiu realizat de o asociație internațională. În total, au fost analizate 700 de companii din 17 țări.

 

risipa alimentară
foto:causewaycoastandglens.gov.uk

O treime din toată mâncarea produsă în lume nu este mâncată niciodată, potrivit Champions 12.3 – o coaliție internațională care reunește reprezentanți din guverne, patronate, societate civilă, cercetători și organizații internaționale.

„O tremie din toată mâncarea lumii este risipită – în condițiile în care, în fiecare noapte, aproape un miliard de oameni merg la culcare flămânzi. Ceea ce nu poate fi corect. Chiar dacă problema de moralitate nu ne afectează, faptul că se pot economisi bani ar trebui să-i facă pe oameni se acționeze. Odată cu publicarea raportului nostru, nu mai există niciun motiv pentru care să nu acționăm împotriva risipei alimentare”, a declarat Dave Lewis, CEO-ul Tesco (n.r. cel mai mare lanț de supermarketuri din UK). Lewis este și cel care conduce coaliția Champions.

Câți bani economisesc companiile

Pentru a reduce risipa alimentară, companiile au investit în: monitorizarea și calcularea tuturor cantităților de mâncare risipite, training-uri pentru personal, schimbarea modului de depozitare a alimentelor, schimbarea ambalajului pentru a prelungi durata de depozitare, schimbarea etichetelor, precum și alte investiții în personal și în tehnologie.

Faptul că nu au mai fost cumpărate alimente care, în mod normal, ar fi fost aruncate la gunoi și că a crescut ponderea de alimente vândute clienților sunt două dintre avantaje. Companiile au reușit să câștige 14 dolari pentru fiecare dolar investit. De asemenea, introducerea unor noi feluri de mâncare fabricate din alimentele care, altfel, ar fi fost pierdute sau irosite au redus costurile cu managementul deșeurilor.

Câți bani economisește o țară

Raportul mai cuprinde un studiu de caz din Marea Britanie. Acolo, între 2007 și 2012 s-a derulat un program, la nivel național – Love Food Hate Waste – pentru a reduce risipa alimentară. După cinci ani de la începerea programului, au autoritățile au reușit să reducă cu 21% (adică 1,1 milioane de tone de mâncare) risipa alimentară față de nivelul din 2007. Astfel, pentru fiecare liră investită în reducerea risipei alimentare, consumatorii și autoritățile locale au salvat 250 de lire.

Câți bani economisește un oraș

În același raport, a existat încă un studiu de caz realizat la nivelul câtorva cartiere din vestul Londrei. În 2012, șase cartiere londoneze au început o inițiativă prin care să reducă risipa alimentară provenită din gospodării. După șase luni, gospodăriile au risipit cu 15% mai puțină mâncare. De asemenea, fiecare liră pe care cartierele au investit-o în reducerea risipei le-a adus consumatorilor finali un câștig de 84 de lire.

spot_img

Ultimele știri