Un miliard de euro pentru proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate

in Legislatie 8 July 2020 67 Views

Comisia European─â (CE) a lansat prima cerere de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii sc─âzute de dioxid de carbon, finan╚Ťate din veniturile ob╚Ťinute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Imagine de eko pramono de la Pixabay

Potrivit unui comuncat al CE, fondul pentru inovare va finan╚Ťa tehnologii revolu╚Ťionare pentru energia din surse regenerabile, industriile mari consumatoare de energie, stocarea energiei ╚Öi captarea, utilizarea ╚Öi stocarea dioxidului de carbon.

UE va investi 1 miliard euro ├«n proiecte promi╚Ť─âtoare, care au ajuns la maturitate pentru a fi lansate pe pia╚Ť─â, cum ar fi hidrogenul curat sau alte solu╚Ťii cu emisii sc─âzute de dioxid de carbon pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi siderurgia, industria cimentului ╚Öi industria chimic─â. Vom sprijini, de asemenea, stocarea energiei, solu╚Ťiile pentru re╚Ťeaua energetic─â ╚Öi captarea ╚Öi stocarea dioxidului de carbon. Aceste investi╚Ťii pe scar─â larg─â vor contribui la relansarea economiei UE ╚Öi la o redresare verde care s─â ne conduc─â la neutralitatea climatic─â ├«n 2050ÔÇŁ, a declarat Frans Timmermans, vicepre╚Öedintele executiv al CE.

Pentru perioada 2020-2030, Fondul pentru inovare va aloca┬áaproximativ 10 miliarde euro┬áob╚Ťinute din licitarea certificatelor ├«n cadrul┬ásistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, ├«n plus fa╚Ť─â de veniturile nedistribuite ale predecesorului Fondului pentru inovare,┬áprogramul NER 300.

Prima cerere de propuneri va oferi finan╚Ťare ├«n valoare de 1 miliard euro sub form─â de granturi pentru proiecte de mare anvergur─â ├«n domeniul tehnologiilor curate, pentru a le ajuta s─â dep─â╚Öeasc─â riscurile legate de comercializare ╚Öi de demonstra╚Ťia la scar─â larg─â. Acest sprijin va ajuta noile tehnologii s─â p─âtrund─â pe pia╚Ť─â. ├Än cazul proiectelor promi╚Ť─âtoare care nu sunt ├«nc─â gata pentru comercializare, se rezerv─â un buget separat de 8 milioane euro pentru asisten╚Ťa destinat─â dezvolt─ârii proiectelor.

Cererea de propuneri este deschis─â pentru proiecte ├«n sectoarele eligibile din toate statele membre ale UE, Islanda ╚Öi Norvegia. Fondurile pot fi utilizate ├«n cooperare cu alte ini╚Ťiative de finan╚Ťare public─â, cum ar fi ajutoarele de stat sau alte programe de finan╚Ťare ale UE.

Proiectele vor fi evaluate ├«n func╚Ťie de poten╚Ťialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de ser─â, poten╚Ťialul lor de inovare, maturitatea financiar─â ╚Öi tehnic─â, precum ╚Öi poten╚Ťialul de aplicare la scar─â larg─â ╚Öi de rentabilitate.

Termenul-limit─â pentru depunerea proiectelor este 29 octombrie 2020. Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finan╚Ťare ╚Öi de licita╚Ťie al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii privind ├«ntreaga procedur─â.

Comentarii

comentarii