Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Un miliardar din Norvegia va dona comunității științifice un vas high-tech pentru controlul poluării cu plastic

Miliardarul norvegian Kjell Inge Rokke a anunțat că va finanța construcția unei nave de cercetare de înaltă tehnologie. Nava va fi donată apoi comunității științifice cu scopul de a detecta și de a monitoriza prezența plasticului în oceane. Nava de cercetare va fi lansată în 2020 și va fi echipată cu tehnologii de ultima generație pentru controlul poluării oceanice din plastic. 
Rokke este considerat al doilea cel mai bogat om din Norvegia, cu active de 2 miliarde de dolari. Averea sa provine din pescuit și hidrocarburilor.
„Vreau să dau partea leului din ce am câștigat înapoi în societate. Această navă face parte din aceasta”, a declarat el pentru cotidianul Aftenposten.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IN0MHPnRYWc&w=560&h=315]

Nava de 181 de metri va găzdui un echipaj de 30 de persoane și o echipă de cercetare de 60 de persoane. Proiectul va fi construit în colaborare cu WWF și este programat să fie lansat în 2020. Datorită tehnologiilor de ultimă oră de la bord, nava va face cercetări pe microplastica oceanică mai ușoară.

„Această navă va putea să efectueze cercetări marine la un nivel complet nou. Găsirea soluțiilor nu a fost niciodată mai urgentă”, a declarat Nina Jensen, șefa WWF Norvegia.

Problema poluării plastice în oceane, care afectează tot mai mult viața și ecosistemele marine, a revenit în centrul atenției după lansarea unui studiu publicat în revista Sciences Advances. Cercetarea confirmă prezența resturilor de plastic din Oceanul Arctic și definește zona ca un punct mort pentru plasticul plutitor.

De asemenea, studiul evidențiază modul în care prezența plasticului în Oceanul Atlantic, Pacific și Oceanul Indian a fost evaluată anterior prin cercetări detaliate, dar a fost confirmată doar în Groenlanda, Capul de Nord și în Marea Barents. În Arctica există cantități mai mici de resturi de plastic decât, de exemplu, în Marea Mediterană, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin îngrijorătoare.

Oamenii de știință sugerează că Arctica ar putea găzdui până la 1.200 de tone de resturi de plastic.

Citește și: Comisia Europeană propune noi norme cu scopul de a reduce drastic utilizarea unor obiecte de unică folosinţă din plastic

O pungă de plastic a fost găsită în Groapa Marianelor, la peste 10.000 metri adâncime

Ocean Cleanup, un sistem care va colecta eficient plasticul din oceane

spot_img

Ultimele știri