Un miliardar din Norvegia va dona comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice un vas high-tech pentru controlul polu─ârii cu plastic

in Biodiversitate, Poluare 11 June 2018 5 Views

Miliardarul norvegian Kjell Inge Rokke a anun╚Ťat c─â va finan╚Ťa construc╚Ťia unei nave de cercetare de ├«nalt─â tehnologie. Nava va fi donat─â apoi comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice cu scopul de a detecta ╚Öi de a monitoriza prezen╚Ťa plasticului ├«n oceane.┬áNava de cercetare va fi lansat─â ├«n 2020 ╚Öi va fi echipat─â cu tehnologii de ultima genera╚Ťie pentru controlul polu─ârii oceanice din plastic.┬á
Rokke este considerat al doilea cel mai bogat om din Norvegia, cu active de 2 miliarde de dolari. Averea sa provine din pescuit și hidrocarburilor.
“Vreau s─â dau partea leului din ce am c├ó╚Ötigat ├«napoi ├«n societate. Aceast─â nav─â face parte din aceasta”, a declarat el pentru cotidianul Aftenposten.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IN0MHPnRYWc&w=560&h=315]

Nava de 181 de metri va găzdui un echipaj de 30 de persoane și o echipă de cercetare de 60 de persoane. Proiectul va fi construit în colaborare cu WWF și este programat să fie lansat în 2020. Datorită tehnologiilor de ultimă oră de la bord, nava va face cercetări pe microplastica oceanică mai ușoară.

“Aceast─â nav─â va putea s─â efectueze cercet─âri marine la un nivel complet nou. G─âsirea solu╚Ťiilor nu a fost niciodat─â mai urgent─â”, a declarat Nina Jensen, ╚Öefa WWF Norvegia.

Problema polu─ârii plastice ├«n oceane, care afecteaz─â tot mai mult via╚Ťa ╚Öi ecosistemele marine, a revenit ├«n centrul aten╚Ťiei dup─â lansarea unui studiu publicat ├«n revista Sciences Advances. Cercetarea confirm─â prezen╚Ťa resturilor de plastic din Oceanul Arctic ╚Öi define╚Öte zona ca un punct mort pentru plasticul plutitor.

De asemenea, studiul eviden╚Ťiaz─â modul ├«n care prezen╚Ťa plasticului ├«n Oceanul Atlantic, Pacific ╚Öi Oceanul Indian a fost evaluat─â anterior prin cercet─âri detaliate, dar a fost confirmat─â doar ├«n Groenlanda, Capul de Nord ╚Öi ├«n Marea Barents. ├Än Arctica exist─â cantit─â╚Ťi mai mici de resturi de plastic dec├ót, de exemplu, ├«n Marea Mediteran─â, dar asta nu ├«nseamn─â c─â sunt mai pu╚Ťin ├«ngrijor─âtoare.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â sugereaz─â c─â Arctica ar putea g─âzdui p├ón─â la 1.200 de tone de resturi de plastic.

Citește și: Comisia Europeană propune noi norme cu scopul de a reduce drastic utilizarea unor obiecte de unică folosinţă din plastic

O pungă de plastic a fost găsită în Groapa Marianelor, la peste 10.000 metri adâncime

Ocean Cleanup, un sistem care va colecta eficient plasticul din oceane

Comentarii

comentarii