Un nou record negativ de temperatură la suprafaţa Pământului: minus 98 de grade Celsius

in Biodiversitate 2 July 20186 Views

├Än 2013, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au anun╚Ťat c─â au detectat cea mai mic─â temperatur─â ├«nregistrat─â vreodat─â pe suprafa╚Ťa P─âm├óntului. Aceast─â temperatur─â, de minus 93 de grade Celsius, a fost observat─â ├«n mai multe locuri de pe platoul de ghea╚Ť─â al Antarcticii de Est, o c├ómpie ├«nz─âpezit─â, care cuprinde Polul Sud.

Acum, dup─â reexaminarea datelor meteorologice pentru aceast─â regiune, aceia╚Öi cercet─âtori au descoperit c─â temperaturile la mai multe situri au sc─âzut de fapt la mai pu╚Ťin dec├ót s-a crezut anterior, p├ón─â la un record de minus 98 de grade Celsius ├«n mai multe r├ónduri ├«ntre 2004 ╚Öi 2016.

Rezultatele, publicate ├«n revista Geophysical Research Letters, ar putea transforma modul ├«n care oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«n╚Ťeleg tiparul dup─â care temperaturile sc─âzute pot s─â apar─â pe suprafa╚Ťa P─âm├óntului.

Altitudinea ridicat─â a platoului de ghea┼ú─â al Antarcticii de Est ┼či distan┼úa mic─â fa┼ú─â de Polul Sud confer─â acestei zone cel mai rece climat dintre toate regiunile de pe P─âm├ónt. Masele de aer rece, dense ┼či descendente se pot men┼úine deasupra sa chiar ┼či c├óteva zile. ├Än aceste condi┼úii, temperatura aerului de la suprafa┼úa ┼či deasupra v─âilor de mici dimensiuni ar putea s─â scad─â chiar ┼či mai mult.

Acest record negativ de temperatur─â nu a fost stabilit la o anumit─â dat─â, ci se bazeaz─â pe analiza datelor ob┼úinute cu ajutorul sateli┼úilor de monitorizare ├«ntre anii 2004 ┼či 2016, potrivit c─ârora asemenea valori foarte sc─âzute de temperatur─â se pot ├«nregistra ├«n orice moment, ├«n func┼úie de condi┼úiile atmosferice.

C├ónd echipa a f─âcut studiile ini╚Ťiale ├«n 2013, au sugerat c─â, pentru ca temperaturile s─â ajung─â at├ót de reduse, a fost nevoie de un cer senin pe termen ├«ndelungat, c├ót ╚Öi de v├ónturi u╚Öoare. Cu toate acestea, noile rezultate indic─â faptul c─â aerul trebuie de asemenea s─â fie extrem de uscat, deoarece vaporii de ap─â capteaz─â c─âldura ├«n aer.

Pentru ca mercurul s─â ajung─â la minus 98, atunci toate aceste condi╚Ťii trebuie s─â persiste pentru c├óteva zile. Pentru a merge mai jos, ar trebui s─â persiste timp de c├óteva s─âpt─âm├óni, ceea ce este foarte pu╚Ťin probabil, potrivit oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â.

Acest lucru se datoreaz─â faptului c─â, odat─â ce temperatura scade sub un anumit punct, aerul se r─âce╚Öte at├ót de ├«ncet, ├«nc├ót nu poate deveni cu mult mai rece dec├ót ├«nainte f─âr─â o schimbare inevitabil─â a condi╚Ťiilor meteorologice. ├Än lumina acestui fapt, minus 98 grade Celsius este probabil la fel de rece ca suprafa╚Ťa P─âm├óntului va ajunge vreodat─â,┬ápotrivit lui Ted Scambos, ╚Öeful echipei de cercetare.

“Exist─â o limit─â a timpului ├«n care condi╚Ťiile persist─â pentru a permite r─âcirea la aceste temperaturi extrem de sc─âzute ╚Öi o limit─â a cantit─â╚Ťii de c─âldur─â care se poate ob╚Ťine prin atmosfer─â, deoarece vaporii de ap─â trebuie s─â fie aproape inexisten╚Ťi pentru a emite c─âldur─â de la suprafa╚Ť─â la aceste temperaturiÔÇŁ,a declarat Ted Scambos, autor principal al studiului ┼či cercet─âtor ┼čef ├«n cadrul Centrului na┼úional de date despre z─âpad─â ┼či ghea┼ú─â al Universit─â┼úii Boulder din Colorado, Statele Unite.

 

Cite╚Öte ╚Öi:┬áAntarctica a pierdut aproape 3 trilioane de tone de ghea╚Ť─â ├«n ultimii 25 de ani

51°C, noul record de temperatură în India

Comentarii

comentarii