Un nou sistem transformă CO2 în electricitate și combustibil din hidrogen

Cercetătorii de la Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) și Georgia Tech au dezvoltat un nou sistem care absoarbe dioxidul de carbon și îl transformă în electricitate și combustibil din hidrogen.

Noul aparat, numit de echipă Hybrid Na-CO2 System, funcționează ca o baterie lichidă. Un anod de sodiu metalic este pus într-un electrolit organic, în timp ce catodul este ținut într-o soluție apoasă. Cele două lichide sunt separate de către o membrană NASICON.

Când dioxidul de carbon este introdus în electrolit, reacționează cu catodul și ridică aciditatea soluției, care la rândul ei generează electricitate și creează hidrogen.

O parte din emisiile de CO2 cauzate de oameni sunt absorbite de către oceane și transformate în acid. Cercetătorii au fost inspirați de acest fenomen și au avut ideea de a topi dioxidul de carbon în apă pentru a crea o reacție electrochimică. Dacă aciditatea crește, crește și numărul de protoni, sporind la rândul lor puterea de a atrage electroni. Un sistem de baterii bazat pe acest fenomen poate produce electricitate prin eliminarea CO2 din atmosferă.

În cadrul testelor, echipa a obținut o eficiență de convertire a CO2 de 50%, iar sistemul a fost suficient de stabil pentru a funcționa pentru peste 1.000 de ore fără a aduce daune electrozilor.

Spre deosebire de alte modele, acest sistem nu emite deloc CO2 în timpul funcționării. În schimb, cealaltă jumătate a dioxidului de carbon a fost recuperată din electrolit sub forma bicarbonatului de sodiu.

„Tehnologiile de captare, utilizare și stocare a carbonului au primit în ultimul timp multă atenție pentru că oferă o cale de a gestiona schimbările climatice globale. Cheia acestei tehnologii este conversia ușoară a moleculelor de CO2 stabile chimic în alte materiale. Noul nostru sistem a rezolvat această problemă cu un mecanism de dizolvare a CO2.”, a declarat Guntae Kim, autor principal al studiului.  

Cercetătorii spun că există încă loc de îmbunătățiri pentru fiecare componentă a noului sistem, însă sunt optimiști că acesta ar putea fi folosit pentru a produce energie regenerabilă și combustibil din hidrogen.

spot_img

Ultimele știri