Un nou v├órf istoric. Domeniul energiilor regenerabile impulsioneaz─â tranzac╚Ťiile globale din energie

in Business, Energie 17 September 2018 44 Views

Valoarea tranzac╚Ťiilor din energie ╚Öi utilit─â╚Ťi a atins un record absolut de 180 miliarde de dolari ├«n primul semestru al anului 2018, ├«n pofida unei sc─âderi de 14% ├«n al doilea trimestru, fa╚Ť─â de perioada similar─â a anului trecut, la 83 miliarde de dolari. Conform raportului EY Power transactions and trends: Q2 2018 (PTT), sectorul energiei regenerabile a cumulat aproape jum─âtate (46%) din volumul tranzac╚Ťiilor ├«n trimestrul al doilea 2018.

Tendin╚Ťa spre investi╚Ťiile ├«n energie curat─â a continuat s─â ia av├ónt ├«n al doilea trimestru, cu 63 de tranzac╚Ťii totaliz├ónd 12,9 miliarde de dolari. Este de remarcat c─â angajamentul istoric al Uniunii Europene de a atinge o pondere de 32% a energiei regenerabile p├ón─â ├«n 2030, precum ╚Öi trei tranzac╚Ťii din zona energiei regenerabile din SUA, totaliz├ónd 3,8 miliarde de dolari, au stabilit agenda global─â pentru investi╚Ťiile tot mai mari ├«n energie curat─â.

╚śi companiile de utilit─â╚Ťi au investit tot mai mult ├«n noile tehnologii ├«n trimestrul al doilea. ├Än Europa, s-au investit 5,5 miliarde de dolari ├«n servicii energetice ╚Öi ├«n noi tranzac╚Ťii ├«n materie de tehnologie, ├«n timp ce compania nipon─â Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a ├«nfiin╚Ťat o filial─â care ├«╚Öi propune dezvoltarea de parteneriate pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare.

Pie╚Ťele ├«n curs de dezvoltare accelereaz─â ritmul tranzac╚Ťiilor

├Än trimestrul al doilea, s-a ├«nregistrat o cre╚Ötere a popularit─â╚Ťii pie╚Ťelor ├«n curs de dezvoltare ca destina╚Ťii de investi╚Ťii pentru tranzac╚Ťiile tradi╚Ťionale de fuziuni ╚Öi achizi╚Ťii (M&A). Thailanda ╚Öi India au ├«nregistrat tranzac╚Ťii ├«n valoare de 5,3 miliarde de dolari ╚Öi, respectiv, 3,2 miliarde de dolari, ├«n timp ce ├«n Estonia tranzac╚Ťiile realizate de investitorii autohtoni ╚Öi str─âini au totalizat 600 milioane de dolari.

China ocup─â primul loc ├«n topul investi╚Ťiilor externe ├«n trimestrul al doilea, cu tranzac╚Ťii transfrontaliere anun╚Ťate ├«n valoare de 31,2 miliarde de dolari, ├«n linie cu ini╚Ťiativa ÔÇ×O centur─â, Un DrumÔÇŁ (One Belt, One Road) a guvernului chinez. O mare parte din aceast─â sum─â (27,4 miliarde de dolari) reprezint─â oferta de preluare a companiei portugheze EDP de c─âtre China Three Gorges.

Dup─â ce a atins o valoare record ├«n trimestrul I (63,1 miliarde de dolari), pia╚Ťa european─â de fuziuni ╚Öi achizi╚Ťii se men╚Ťine puternic─â, ating├ónd o valoare de 45,7 miliarde de dolari ├«n trimestrul al doilea, care reprezint─â 55% din valoarea total─â a tranzac╚Ťiilor din sectorul energiei ╚Öi utilit─â╚Ťilor la nivel global.

Europa a fost singura regiune ├«n care tranzac╚Ťiile ├«n domeniu au avut loc cu premium de aproximativ 33% fa╚Ť─â de multiplul mediu ├«nregistrat istoric de aproximativ 6,6 ori.

Valoarea tranzac╚Ťiilor ├«n regiunea Asia-Pacific a ├«nregistrat o cre╚Ötere de 78% ├«n al doilea trimestru al anului 2018 fa╚Ť─â de perioada similar─â a anului trecut, ating├ónd 10,3 miliarde de dolari. Energia regenerabil─â a alimentat cel mai mult activitatea din regiune, cu 25 de tranzac╚Ťii ├«n domeniul energiei curate, totaliz├ónd 3,8 miliarde de dolari.

De╚Öi valoarea tranzac╚Ťiilor a sc─âzut cu 8% ├«n cele dou─â Americi, fa╚Ť─â de al doilea trimestru al anului trecut, p├ón─â la 26,9 miliarde de dolari, cele ╚Öapte megatranzac╚Ťii ├«nregistrate (totaliz├ónd 21,8 miliarde de dolari) au intensificat activitatea ├«n aceast─â regiune. ├Än SUA s-a ├«nregistrat 75% din valoarea tranzac╚Ťiilor din Americi (20,2 miliarde de dolari).

Comentarii

comentarii