Un partid propune înființarea asigurărilor silvice

Partidul Ecologist Român (PER), în colaborare cu Asociația Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător, propune introducerea asigurării silvice. Această asigurare va fi obligatorie și va reprezenta 1% din valoarea masei lemnoase care ar trebui să se regăsească pe un hectar silvic sau forestier, conform datelor actuale existente din Cadastrul forestier.

asigurări silvice

Considerăm că asigurarea silvică nu este doar un instrument financiar, ci constituie o asigurare de viață în sistem durabil atât pentru generațiile prezente, cât mai ales pentru generațiile viitoare”, susțin reprezentanții partidului.

Potrivit reprezentanților PER, asigurarea se încheie între deținătorul de teren forestier și Administrația Fondului de Mediu. Bani colectați vor fi folosiți atât pentru realizarea infrastructurii de monitorizare eficientă și în timp real a fondului forestier, cât mai ales pentru programele de reîmpădurire, fără a pune astfel niciun fel de presiune pe bugetul de stat.

Deținătorii de terenuri cu fond forestier  care vor întreține și vor exploata acest fond în mod sustenabil vor beneficia, după doi ani, de reducerea cu 50% a valorii poliței de asigurare.

Deținătorilor de terenuri cu fond forestier care vor încălca normele de întreținere și exploatare stabilite prin actele de reglementare li se va majora polița de asigurare de 50 de ori. În cazul unor abateri repetate, Autoritatea competentă din Ministerul Mediului va putea merge până la confiscarea fondului forestier pe care s-a constat încălcarea normelor de întreținere și/sau exploatare.

La sfârșitul lunii decembrie 2016, Erika Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apleor și Pădurilor, declara că deși au trecut 25 de ani de la reîmproprietărirea cu păduri nu se cunoaște exact situația proprietarilor.

Dacă nu cunoaștem nici nu putem acționa asupra celora care fac abuzuri”, a declarat Erika Stanciu.

Aceasta a explicat că până în 2016 cele 9 Gărzi Forestiere au acționat ca entități distincte, iar ministerul a depus foarte mult efort pentru constituirea unei singure Gărzi Forestiere.

De asemenea, reprezentantul MInisterului Mediului, în ultimul an s-a reușit îmbunătățirea a Sistemului de Urmărie a Masei Lemnoase (SUMAL).

Prin noul sistem se pot verifica amenajamentele silvice. Acestea reprezintă planurile în baza căruia se derulează toate activitățile din pădure, de la împăduriri până la exploatare. De asemenea, prin măsura APV (acte de punere în valoare), administratorul vor înregistra în SUMAL fiecare arbore care va fi tăiat.

spot_img

Ultimele știri