Un prim pas spre normalizarea fluxurilor de DEEE

in Legislatie 9 April 2021 115 Views

Ordinul 417/2021 pentru aprobarea Listei cuprinzând standardele române care adoptă standardele europene din domeniul tratării, inclusiv valorificării, reciclării și pregătirii pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice a fost publicat în Moitorul Oficial, potrivit lui Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Standardele pentru de╚Öeuri de echipamente electrice ╚Öi electronice sunt un pas ├«nainte pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea procesului de tratare, valorificare, reciclare ╚Öi preg─âtire pentru reutilizare a DEEE, un sector la care Rom├ónia are ├«nt├órzieri cu privire la ├«ndeplinirea ╚Ťintelor asumate la nivel european”, a explicat secretarul de stat ├«ntr-o postare pe Facebook.

Acestat a ad─âugat c─â prin noul Ordin, produc─âtorii ╚Öi organiza╚Ťiile de preluare a responsabilit─â╚Ťii trebuie s─â respecte standarde de marcare, colectare, tratare, s─â implementeze o anumit─â logistic─â pentru diferite tipuri de DEEE, inclusiv l─âmpi, panouri fotovoltaice, echipamente care con╚Ťin cupru ╚Öi metale pre╚Ťioase dar ╚Öi substan╚Ťe poluante.

Rom├ónia are de ├«ndeplinit o ╚Ťint─â de 65% reciclare a de╚Öeurilor de echipamente electrice ╚Öi electronice, dar atingerea ╚Ťintei este ├«ngreunat─â de disfunc╚Ťionalit─â╚Ťile din pia╚Ť─â. De aceea, lucr─âm la ├«mbun─ât─â╚Ťiri ale cadrului legislativ”, a mai spus Raul Pop.

Aceste standarde nu vor ajuta la atingerea ╚Ťintei de 65%

Acest ordin este un prim pas spre o situa╚Ťie normal─â ├«n fluxurile DEEE. El ├«n sine nu va modifica nimic acum. Ministerul Mediului va avea posibilitatea s─â fac─â trimitere la acesta ╚Öi s─â solicite conformarea cu standardele din list─â ├«n viitoarele acte normative”, a declarat, pentru Green Report, Drago╚Ö C─âlug─âru, director general Ecotic.

Acesta a precizat c─â dac─â to╚Ťi operatorii autoriza╚Ťi pentru tratarea DEEE ar respecta aceste standarde, ├«n mod sigur cantit─â╚Ťi mai mari de compu╚Öi poluan╚Ťi ar fi extrase spre neutralizare, iar expunerea ocupa╚Ťional─â a angaja╚Ťilor ar fi mai bine gestionat─â.

├Än Rom├ónia, avem deja trei amplasamente ale operatorilor certificate pe mai multe fluxuri ╚Öi ├«n cur├ónd vom avea patru. Totu╚Öi, aceste standarde ╚Öi impunerea lor obligatorii ├«n viitor nu pot limita colectarea informal─â ╚Öi pierderea DEEE-urilor ├«n fluxurile de fier vechi, aspect care ╚Ťine de ├«nt─ârirea respect─ârii legisla╚Ťiei actuale dar la care st─âm prost din mai multe motive”, a ad─âugat directorul general Ecotic. (…) aceste standarde nu vor ajuta la atingerea ╚Ťintelor de 65%, dar vor ajuta ├«n viitor ca ceea ce se colecteaz─â pe canalele oficiale s─â fie tratare cu responsabilitate, aspect care contribuie la limitarea polu─ârii ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea s─ân─ât─â╚Ťii publice”.

Drago╚Ö C─âlug─âru consider─â c─â nimic nu va ajuta la atingerea nivelului de colectare din cauza faptului c─â suntem o pia╚Ť─â ├«n cre╚Ötere ╚Öi nesaturat─â la multe din EEE-urile relevante.

Am realizat ╚Öi un studiu ├«n acest sens.┬á Important este s─â fim ├«n progres, s─â existe c├ót mai multe solu╚Ťii pentru cet─â╚Ťeni ╚Öi s─â limit─âm la maxim colectarea informal─â. Orice legiferare ├«n aceste direc╚Ťii este binevenit─â”, a punctat reprezentanul Ecotic.

Alte reglement─âri a╚Öteptate de pia╚Ťa DEEE

Drago╚Ö C─âlug─âru a precizat c─â pia╚Ťa de╚Öeurilor de echipamente electrice ╚Öi electronice a╚Öteapt─â mai multe reglement─âri pentru activit─â╚Ťile de preg─âtire pentru reutilizare, licen╚Ťierea OTR-urilor, Ordinul de garan╚Ťii 1441/2011, de asemenea, OUG 5/2015, care a trecut printr-un proces lung de dezbatere public─â ╚Öi s-a blocat ├«n Parlament, ├«nfiin╚Ťarea unui Clearing House.

Nu ├«n ultimul r├ónd, sistemul de penalizare existent de contribu╚Ťii la AFM de 4 lei/kg ╚Ťint─â neatins─â (20 lei pentru l─âmpi) este, ├«n condi╚Ťiile ╚Ťintelor de 65% ├«n ├«ntregime pe seama OTR-urilor ╚Öi vorbim de ╚Ťinte care nu au fost atinse ├«n 2020 de nicio ╚Ťar─â din Europa iar nivelul de DEEE generate este sub ╚Ťint─â ├«n cazul Rom├óniei, ╚Öi ├«n condi╚Ťiile ├«n care autorit─â╚Ťile locale nu se implic─â iar colectarea informal─â nu este comb─âtut─â, aberant. Modific─âri sunt necesare ╚Öi ├«n aceast─â direc╚Ťie”, a mai spus directorul general Ecotic.

Comentarii

comentarii