Un sfert din apa dulce a Terrei, în pericol

in Biodiversitate 2 November 2017 115 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ru╚Öi avertizeaz─â c─â lacul Baikal, cel mai ad├ónc lac din lume ╚Öi rezerva a 20% din apa dulce a planetei, este ├«n pericol, informeaz─â Economic Times. Specia-emblem─â a lacului, pe╚Ötele omul, dispare ╚Öi alge invazive ├«n stare de putrefac╚Ťie sufoc─â ╚Ť─ârmurile.

lacul baikal

Conform sursei citate, guvernul rus a interzis din octombrie pescuirea pe╚Ötelui omul, specie de somon care tr─âie╚Öte numai ├«n lacul Baikal, acum amenin╚Ťat cu extinc╚Ťia.

Biologul Anatoly Mamontov consider─â c─â dispari╚Ťia acestei specii endemice este cel mai probabil cauzat─â de braconaj.┬áPe╚Ötele omul a fost dintotdeauna o importanta surs─â de hran─â pentru popula╚Ťiile din jurul lacului. ├Än prezent, pescuitul necontrolat asociat cu dezvoltarea f─âr─â precedent a turismului din zon─â contribuie la dispari╚Ťia sa rapid─â.┬áUn alt factor nociv este schimbarea climei.

Baikal este dependent de varia╚Ťiile climei. ├Än perioade de secet─â, suprafa╚Ťa lacului se ├«nc─âlze╚Öte ╚Öi pe╚Ötele omul este afectat, deoarece fiind o specie de somon nu se simte bine ├«n apa cald─â” explic─â┬áAnatoly Mamontov.

Alge ur├ót mirositoare ╚Öi bure╚Ťi mor╚Ťi

Ecosistemul este puternic afectat de devers─ârile de ape poluate. Un indice al polu─ârii grave este explozia de alge nespecifice lacului Baikal. Covoare groase de alge Spirogyra putrezesc pe plajele alt─âdat─â curate.┬áAnul trecut, Oleg Timoshkin, biolog la Institutul din Irkutsk, a testat de asemenea 170 de tipuri de bure╚Ťi de pe coasta lacului Baikal.

Doar 11% dintre bure╚Ťi sunt s─ân─âto╚Öi. C├ónd un burete mort urc─â la suprafa╚Ť─â se simte miros de cadavru” spune┬áOleg Timoshkin.

Omul de ╚Ötiin╚Ť─â rus avertizeaz─â c─â zonele de coast─â vor fi sever alterate dac─â nu se interzice ├«n toat─â regiunea folosirea substan╚Ťelor pe baz─â de fosfat.

Lacul Baikal, prioritate guvernamental─â

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat lacul Baikal în luna august și s-a plâns de nivelul extrem de înalt al poluării. Putin a spus că protejarea lacului ar trebui să fie prioritate guvernamentală.

Lacul Baikal este cel mai ad├ónc lac din lume ╚Öi se ├«ntinde pe o suprafa╚Ť─â de 3,2 milioane de hectare. Lacul ad─âposte╚Öte peste 3.600 de specii de plante ╚Öi animale, majoritatea endemice.

Comentarii

comentarii