Un sit arheologic de mare valoare, vechi de 46.000 de ani, distrus de o companie minier─â

in Business 2 June 2020 77 Views

Un sistem de pe╚Öteri vechi de 46.000 de ani, din Australia, a fost distrus pentru a extinde o min─â de fier. Situl arheologic avea o mare importan╚Ť─â cultural─â ╚Öi istoric─â, scrie BBC.

Pe╚Öterile Cheile Juukan, din regiunea Pilbara, au fost distruse duminica trecut─â, ├«n timp ce compania Rio Tinto a extins un proiect de minereu de fier, agreat cu autorit─â╚Ťile.

Pe┼čterile, aflate ├«n Vestul Australiei, erau singurele dovezi ale a╚Öez─ârilor umane continue din ultima Er─â Glaciar─â. Gigantul minier Rio Tinto a prezentat scuze dup─â ce a aruncat ├«n aer cu dinamit─â situl sacru indigen din Australia.

ÔÇ×Ne pare r─âu pentru suferin╚Ťa pe care am provocat-oÔÇŁ, a declarat Chris Salisbury, directorul executiv al companiei. “Respect─âm Puutu Kunti Kurrama ╚Öi tribul Pinikura (PKKP)”, a spus el.

PKKP sunt proprietarii tradi╚Ťionali ai sitului.

“Vom continua s─â colabor─âm cu PKKP pentru a ├«nv─â╚Ťa din ceea ce a avut loc ╚Öi pentru a ne consolida parteneriatul. Examin─âm de urgen╚Ť─â planurile tuturor celorlalte situri din zona Cheile Juukan.”

Pietre de m─âcinat, o unealt─â ascu╚Ťit─â din os ╚Öi o ╚Öuvi╚Ť─â ├«mpletit─â veche de 4.000 de ani sunt c├óteva dintre cele aproape 7.000 de obiecte descoperite p├ón─â acum ├«n situl arheologic.

Rio Tinto este una dintre cele mai mari companii miniere din lume ╚Öi are opera╚Ťiuni ample ├«n Australia. Minele de fier reprezint─â mai mult de jum─âtate din veniturile companiei. Situl a fost dinamitat ├«n 24 mai, ├«n ciuda unei dispute care a durat ╚Öapte cu popoarele aborigene Puutu Kunti Kurrama ╚Öi Pinikura (PKKP), care luptau pentru a proteja situl.

Pe lângă minereul de fier, gigantul anglo-australian are multe interese miniere în Australia, inclusiv bauxită pentru aluminiu, diamante și uraniu.

S─âpt─âm├óna trecut─â, un reprezentant al PKKP, John Ashburton, a declarat c─â pierderea sitului a fost o ÔÇ×lovitur─â devastatoareÔÇŁ.

“Exist─â mai pu╚Ťin de cinci situri autohtone cunoscute din Australia care sunt la fel de vechi ca acesta … Importan╚Ťa sa nu poate fi subestimat─â”, a declarat pentru Reuters.

Ministrul Federal al Afacerilor Indigene, Ken Wyatt, a declarat c─â “distrugerea nu ar fi trebuit s─â aib─â loc” ╚Öi c─â a vorbit personal cu proprietarii tradi╚Ťionali ai terenului.

“Este foarte important ca acest lucru s─â nu se repete”, a spus Wyatt.

 

 

 

Comentarii

comentarii