Un startup din Finlanda vrea să producă tricouri confecționate din lemn – VIDEO

Un startup din Finlanda a deschis o fabrică pilot în Jyväskylä, un oraș înconjurat de păduri și cunoscut în parte pentru industria lemnului și a hârtiei, care va începe în curând să transforme pulpa de lemn într-un lucru nou: un tip de țesătură care ar putea concura cu bumbacul.

Transformarea lemnului în țesătură nu este un lucru nou, însă țesăturile mai vechi pe bază de lemn folosesc substanțe chimice dure care pot polua apa și otrăvi muncitorii. Noul material, realizat de startup-ul Spinnova, utilizează un proces mecanic în locul substanțelor chimice. Astfel, singurul produs secundar este apa evaporată, care este refolosită în producție. Spre deosebire de bumbac, care utilizează cantități masive de apă în zone adesea predispuse la secetă, nouă ţesătură are nevoie de puțină apă, nu foloseşte pesticide și nici terenuri agricole.

„Trebuie să găsim mai multe opțiuni pentru viitor”, spune Janne Poranen, CEO și cofondator al Spinnova.

Cererea mondială de îmbrăcăminte și alte produse textile este în creștere, în timp ce producția de bumbac nu ține pasul. Alte țesături, cum ar fi poliesterul, poluarează natura din cauza microplasticelor pe care le deversează în apă și se bazează pe combustibilii fosili ca materie primă.

Noul proces utilizează pulpă de lemn certificată de FSC, pe care o măcină într-un material asemănător gelului, numit celuloză microfibrilată, care este fabricată din fibre minuscule. Materialul curge prin intermediul mașinilor brevetate de Spinnova pentru a crea o rețea de fibre care se rotesc și se usucă într-o lână pufoasă, fermă, care poate fi tricotată sau țesută într-un material. După aceea materialul obţinut poate fi transformat în îmbrăcăminte, încălțăminte sau alte materiale textile.

Startup-ul finlandez se concentrează pe pomi, din cauza abundenței de păduri exploatate durabil din Finlanda. Reprezentanţii companiei estimează că dacă recolta anuală a lemnului ar fi transformată în țesătură în loc de hârtie și obiecte de mobilier, ar putea înlocui complet producția de bumbac din lume. (Pădurile deja produc mai mult lemn decât cel utilizat de industrie.) Un investitor al companiei, o firmă forestieră din Brazilia care creşte copaci de eucalipt, va furniza probabil o parte din primul material.

Tehnologia ar putea, de asemenea, să recicleze îmbrăcămintea din noul material textil, creând o buclă închisă. În timp ce compania testează încă posibilitatea reciclării, este posibil ca îmbrăcămintea să poată fi reciclată integral în fibre de înaltă calitate, spre deosebire de majoritatea reciclării, care produce materiale de calitate inferioară.

În actualele procese de reciclare a fibrelor, materialele se degradează. Dar pentru că tehnologia Spinnova se bazează pe fibre de dimensiuni nano, nu strică țesătura existentă și ar putea fi folosită pentru a îndepărta fibrele din orice fel de celuloză, chiar şi de bumbac, tricouri rupte și alte articole de îmbrăcăminte care de multe ori obțineți trashed ar putea găsi o mai bună utilizare. (compania a experimentat deja cu succes folosind coji de cartofi și paie)

Un cercetător la VTT, Centrul de Cercetare Tehnică din Finlanda, a început pentru prima dată să dezvolte tehnologia în 2009. Acum, este foarte aproape de a fi comercializată. Startup-ul are în plan să înceapă producția la instalația pilot până la sfârșitul anului, într-un spațiu care nu va arăta ca o moară tradițională textile.

„Întreaga sala de producție este aproape ca un mediu spitalicesc”, spune Poranen. „Este foarte curat, este liniștit”.

Scopul proiectului pilot este de a demonstra că procesul funcționează la scară industrială și de a face fibre astfel încât mărci precum Marimekko, unul dintre partenerii startup-ului, să poată experimenta înainte de a trece la producția în masă.

 

spot_img

Ultimele știri