Un startup din Finlanda vrea s─â produc─â tricouri confec╚Ťionate din lemn – VIDEO

in Business, Revista presei 13 August 2018 44 Views

Un startup din Finlanda a deschis o fabric─â pilot ├«n┬áJyv├Ąskyl├Ą,┬áun ora╚Ö ├«nconjurat de p─âduri ╚Öi cunoscut ├«n parte pentru industria lemnului ╚Öi a h├órtiei, care va ├«ncepe ├«n cur├ónd s─â transforme pulpa de lemn ├«ntr-un lucru nou: un tip de ╚Ťes─âtur─â care ar putea concura cu bumbacul.

Transformarea lemnului ├«n ╚Ťes─âtur─â nu este un lucru nou, ├«ns─â ╚Ťes─âturile mai vechi pe baz─â de lemn folosesc substan╚Ťe chimice dure care pot polua apa ╚Öi otr─âvi muncitorii. Noul material, realizat de startup-ul Spinnova, utilizeaz─â un proces mecanic ├«n locul substan╚Ťelor chimice. Astfel, singurul produs secundar este apa evaporat─â, care este refolosit─â ├«n produc╚Ťie. Spre deosebire de bumbac, care utilizeaz─â cantit─â╚Ťi masive de ap─â ├«n zone adesea predispuse la secet─â, nou─â ┼úes─âtur─â are nevoie de pu╚Ťin─â ap─â, nu folose┼čte pesticide ╚Öi nici terenuri agricole.

“Trebuie s─â g─âsim mai multe op╚Ťiuni pentru viitor”, spune Janne Poranen, CEO ╚Öi cofondator al Spinnova.

Cererea mondial─â de ├«mbr─âc─âminte ╚Öi alte produse textile este ├«n cre╚Ötere, ├«n timp ce produc╚Ťia de bumbac nu ╚Ťine pasul. Alte ╚Ťes─âturi, cum ar fi poliesterul, poluareaz─â natura din cauza microplasticelor pe care le deverseaz─â ├«n ap─â ╚Öi se bazeaz─â pe combustibilii fosili ca materie prim─â.

Noul proces utilizeaz─â pulp─â de lemn certificat─â de FSC, pe care o m─âcin─â ├«ntr-un material asem─ân─âtor gelului, numit celuloz─â microfibrilat─â, care este fabricat─â din fibre minuscule. Materialul curge prin intermediul ma╚Öinilor brevetate de Spinnova pentru a crea o re╚Ťea de fibre care se rotesc ╚Öi se usuc─â ├«ntr-o l├ón─â pufoas─â, ferm─â, care poate fi tricotat─â sau ╚Ťesut─â ├«ntr-un material. Dup─â aceea materialul ob┼úinut poate fi transformat ├«n ├«mbr─âc─âminte, ├«nc─âl╚Ť─âminte sau alte materiale textile.

Startup-ul finlandez se concentreaz─â pe pomi, din cauza abunden╚Ťei de p─âduri exploatate durabil din Finlanda. Reprezentan┼úii companiei estimeaz─â c─â dac─â recolta anual─â a lemnului ar fi transformat─â ├«n ╚Ťes─âtur─â ├«n loc de h├órtie ╚Öi obiecte de mobilier, ar putea ├«nlocui complet produc╚Ťia de bumbac din lume. (P─âdurile deja produc mai mult lemn dec├ót cel utilizat de industrie.) Un investitor al companiei, o firm─â forestier─â din Brazilia care cre┼čte copaci de eucalipt, va furniza probabil o parte din primul material.

Tehnologia ar putea, de asemenea, să recicleze îmbrăcămintea din noul material textil, creând o buclă închisă. În timp ce compania testează încă posibilitatea reciclării, este posibil ca îmbrăcămintea să poată fi reciclată integral în fibre de înaltă calitate, spre deosebire de majoritatea reciclării, care produce materiale de calitate inferioară.

├Än actualele procese de reciclare a fibrelor, materialele se degradeaz─â. Dar pentru c─â tehnologia Spinnova se bazeaz─â pe fibre de dimensiuni nano, nu stric─â ╚Ťes─âtura existent─â ╚Öi ar putea fi folosit─â pentru a ├«ndep─ârta fibrele din orice fel de celuloz─â, chiar ┼či de bumbac, tricouri rupte ╚Öi alte articole de ├«mbr─âc─âminte care de multe ori ob╚Ťine╚Ťi trashed ar putea g─âsi o mai bun─â utilizare. (compania a experimentat deja cu succes folosind coji de cartofi ╚Öi paie)

Un cercet─âtor la VTT, Centrul de Cercetare Tehnic─â din Finlanda, a ├«nceput pentru prima dat─â s─â dezvolte tehnologia ├«n 2009. Acum, este foarte aproape de a fi comercializat─â. Startup-ul are ├«n plan s─â ├«nceap─â produc╚Ťia la instala╚Ťia pilot p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului, ├«ntr-un spa╚Ťiu care nu va ar─âta ca o moar─â tradi╚Ťional─â textile.

“├Äntreaga sala de produc╚Ťie este aproape ca un mediu spitalicesc”, spune Poranen. “Este foarte curat, este lini╚Ötit”.

Scopul proiectului pilot este de a demonstra c─â procesul func╚Ťioneaz─â la scar─â industrial─â ╚Öi de a face fibre astfel ├«nc├ót m─ârci precum Marimekko, unul dintre partenerii startup-ului, s─â poat─â experimenta ├«nainte de a trece la produc╚Ťia ├«n mas─â.

 

Comentarii

comentarii