Un startup din SUA a lansat un produs care poate înlocui fertilizatorii care produc gaze cu efect de seră

in Business 15 October 2018 35 Views

Pivot Bio, un start up american din domeniul biotech,┬áa lansat un produs care poate ├«nlocui fertilizatorii, care produce azot microbian pentru culturile de porumb.┬áNu este o ├«nlocuire complet─â ╚Öi total─â a ├«ngr─â╚Ö─âm├óntului, dar produsul ├«╚Öi propune s─â reduc─â dependen╚Ťa fermierulor de acesta.

Produc╚Ťia de ├«ngr─â╚Ö─âminte contribuie foarte mult la gazele cu efect de ser─â. Odat─â ce este pe c├ómp, se poate scurge ├«n p├ónza freatic─â sau se poate scurge ├«n r├óuri, duc├ónd la inflorescen╚Ťe toxice de alge. Potrivit companiei, dac─â fiecare agricultor de porumb din SUA ar folosi acest produs, ar fi echivalentul ecologic al elimin─ârii unui milion de ma╚Öini de pe ╚Öosea.

“├Äncerc─âm s─â cre─âm un zeitgeist ecologic”, spune Karsten Temme, CEO ╚Öi co-fondator al Pivot.

Compania a anun╚Ťat, de asemenea, c─â a ob╚Ťinut o finan┼úare de 70 milioane dolari, de la Breakthrough Energy Ventures, un fond de investi╚Ťii de┼úinut de Bill Gates, care urm─âre╚Öte reducerea drastic─â a emisiilor de gaze cu efect de ser─â.

Utilizarea microbilor subterani pentru a rezolva cele mai mari provoc─âri ale agriculturii moderne nu este o idee cu totul nou─â. Fermierii au folosit timp de zeci de ani bacterii care distrug pesta. Numai c─â doar de cur├ónd companiile care produc aceste substan┼úe au ├«nceput s─â primeasc─â finan┼úare. Startup-urile precum Pivot ╚Öi Indigo Ag au ├«nceput s─â caute astfel de organisme utile pentru a le transforma ├«n produse ├«n 2014. Anul trecut, gigantul german de biotehnologie Bayer a lansat un joint venture de 100 de milioane de dolari cu Ginkgo Bioworks, o organiza╚Ťie de inginerie pentru a crea culturi auto-fertilizate cu ajutorul de bacterii de designer.

Aceast─â companie, numit─â acum Joyn Bio, folose╚Öte fiecare truc din comer╚Ťul biologic sintetic pentru a institui organisme care pot face pentru porumb ╚Öi gr├óu ceea ce fac microbii naturali pentru culturile de leguminoase, cum ar fi boabele de soia. ├Äns─â, o s─â mai dureze ├«nc─â doi-trei ani p├ón─â c├ónd primul s─âu produs o s─â fie testat pe teren.

Pivot, pe de alt─â parte, a v─âzut o direc┼úie de urmat cu ceea ce natura deja a fost prev─âzut─â. Cercet─âtorii ┼čtiau de existen┼úa unor bacterii care tr─âiesc pe r─âd─âcini de porumb ┼či care aveau genele de fixare a azotului codificate ├«n ADN-ul lor. Dar pentru c─â procesul este at├ót de scump din punct de vedere energetic, aceste bacterii r─âstoarn─â aceste gene┬ánumai c├ónd este necesar. ╚śi pentru c─â fermierii ├«ntotdeauna fertilizeaz─â c├ómpurile, acele gene au disp─ârut de-a lungul deceniilor. Cineva trebuia s─â le readuc─â la via┼ú─â.

“Ceea ce ├«ncerc─âm s─â facem este s─â relu─âm de fapt aceast─â func╚Ťie pe care microbul o are de-a lungul ├«ntregii vie╚Ťi”, spune Temme.

Dar mai ├«nt├ói trebuiau s─â g─âseasc─â microbii. Pentru a ├«ncepe, Pivot a cump─ârat g─âle╚Ťi de sol de la fermieri pe toat─â centura decare planteau─â porumb ├«n SUA. ├Än acest sol, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ai companiei au plantat puie╚Ťi de porumb tineri numi╚Ťi “plante de momeal─â” din cauza substan╚Ťelor pe care le elimin─â pentru a atrage bacterii benefice. Din mii de bacterii care ar putea fi ├«n sol, planta scoate poate o duzin─â sau cam a╚Öa ceva. Apoi, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Pivot au m─âcinat r─âd─âcinile ╚Öi au pus amestecul pe o plac─â de agar lipsit─â de azot. Orice supravie╚Ťuie╚Öte trebuie s─â supravie┼úuiasc─â pe cont propriu.

Odat─â ce au g─âsit o bun─â bacterie candidat, spune savantul Sarah Bloch, am folosit instrumente de editare a genei pentru a re├«nnoi programele lor de exprimare a genelor. Scopul este de a men╚Ťine activarea de fixare a azotului, chiar ╚Öi ├«n prezen╚Ťa ├«ngr─â╚Ö─âm├óntului.

“Vom lua o tulpin─â promi╚Ť─âtoare ╚Öi vom remodela 100 de moduri diferite ╚Öi vom testa toate aceste abord─âri pentru a vedea care dintre ele este cea mai bun─â”, spune ea.

Uneori, descoperirile mari provin din locuri surprinz─âtoare. Tulpina care alc─âtuie╚Öte primul produs al companiei Pivot, care va fi disponibil─â agricultorilor din state selectate pentru urm─âtorul sezon de cre╚Ötere, a venit de pe terenul din Missouri, apar╚Ťin├ónd tat─âlui lui Bloch.

“Multe probe primite au venit de la oameni pe care ├«i cunoa╚Ötem – prieteni ╚Öi familie”, spune Bloch. “S-a dovedit c─â am g─âsit jackpot-ul pe proba tat─âlui meu.”

Acest produs a fost testat ├«n cinci genera╚Ťii de teste pe terenuri mici ├«nainte de a intra ├«n teste mai mari ├«n aceast─â var─â. Pivot a lucrat cu 25 de fermieri din SUA pentru a cre╚Öte c├óte un hectar folosind tratamentul probiotic lichid. Recolta ├«nc─â nu a fost culeas─â, dar fermierii sunt deja ├«nc├ónta┼úi.

 

Comentarii

comentarii