Un startup românesc de stații de încărcare ultra-rapidă pentru maşini electrice, în finala unei competiţii internaţionale

in Business, Energie, Transport 29 May 2020 188 Views

Startup-ul de mobilitate electrică WATTO este câștigătorul marii finale pe România a competiției internaționale PowerUp!Challenge by InnoEnergy. Firma a intrat în concurs împreună cu alte 425 de companii din 24 de țări europene și câștigă acum, titlul de Startup-ul anului în energie din Romania. WATTO va fi unicul reprezentant al României în finala internațională din Polonia.

Pe lângă premiile în bani, competiția oferă finaliștilor oportunitatea de a obține investiții de milioane de euro, sprijin pentru dezvoltarea și extinderea regională, precum și acces la o rețea globală de expertiză și inovație în energie oferite de EIT InnoEnergy.

Câşstigătorii din fiecare ţară înscrisă în competiţie vor concura pentru premii în marea finală internaţională. Se vor acorda premii de până la 65.000 de euro, titlul Start-up-ul anului din Europa Centrală şi de Est şi beneficii de la parteneri precum Amazon Web Services, Revolut sau SpeedUp Group. Totodată, iniţiativa este o modalitate de a securiza investiţii de milioane de euro şi de a deveni parte a retelei EIT InnoEnergy, care ofera fonduri, cunoştinţe practice şi o retea extinsă de parteneri de încredere, care ajută companiile să prospere şi să aibă succes la nivel global.

Concursul s-a desfășurat pe parcursul a câteva luni, în mai multe țări din Europa Centrală și de Est și a căutat să identifice idei și soluții inovatoare în domenii strategice pentru Uniunea Europeană: Energie pentru o economie circulară. Tehnologii inteligente. Energie regenerabilă. Stocarea energiei. Eficiență energetică. Electromobilitate.

Ediția din acest an a PowerUp! Challenge a fost lansată la nivel european în luna ianuarie, cu scopul de a găsi cele mai inovatoare start-up-uri, scale-up-uri și IMM-uri din domeniul energetic ce activează în Europa Centrală și de Est. În România, competiția a fost organizată de către REPOM, alături de Iceberg, Green Energy Cluster și PATRES, entitățile care formează InnoEnergy Hub România.

În faza națională a competiției s-au înscris 29 de companii, 5 dintre acestea fiind selectate pentru a-și prezenta proiectele în cadrul finalei naționale. Acestea au fost Evinox (o soluție de smart heating), Paydemic (aplicație pentru încărcare electrică a mașinilor), RF Meters (o soluție de smart metering wireless), TresOil Biofuels (o soluție de combustibil cu hidrogen produs din deșeurile colectate la nivel local) și WATTO (o rețea de stații de încărcare ultra-rapidă).

În urma sesiunii de prezentări, WATTO a fost desemnat de juriu drept câștigătorul finalei naționale a competiției EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge. Compania a fost fondată în 2019 cu scopul de a crea o rețea de stații de alimentare ultra-rapide cu energie, special concepute pentru mașinile electrice personale, dar și pentru vehicule comerciale. Soluția garantează un nivel al alimentării de 80% în mai puțin de 10 minute.

Astfel, WATTO a obținut titlul de ”Start-up of The year” la nivel național, o invitație de a reprezenta România la PowerUp! Grand Final pe 3 iunie și credite în valoare de 10.000 de euro oferite de Amazon Web Services.

“Faptul că am câștigat acest concurs, ne validează încă o dată viziunea și ambiția de a deveni deschizători de drumuri în domeniul mobilității electrice. Într-o perioadă sensibilă din punct de vedere climatic și economic, într-o lume cu o nevoie acută de idei curajoase și responsabile față de mediu, mă bucur să pot reprezenta România într-o competiție de o asemenea anvergură.(…) Indiferent de ce se va întâmpla în finala internațională, mergem încrezători că WATTO este soluția pentru eficientizarea transportului și pentru eliminarea poluării din orașe. Mașina electrică există de mulți ani. Noi nu reinventăm roata; doar o ajutăm să se învârtă mai repede și mai eficient, așa cum n-a mai făcut-o nimeni până acum”, declară Daniel Pintilie, CEO și fondator WATTO.

Transportul este cea mai mare sursă de poluare din Europa, contribuind cu 27% la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE. Pentru ca Uniunea Europeană să-și atingă obiectivele climatice asumate, poluarea generată de industria transportului trebuie eliminată complet, până în 2050, cel mai târziu. Potrivit startup-ului, electrificarea transportului devine astfel esențială.

WATTO dezvoltă în România și Europa Centrală și de Est prima rețea integrată de stații de încărcare de mare putere pentru vehicule electrice. Este unul dintre startup-urile care, în 2019, a atras o primă finanțare din partea fondului de investiții Early Game Ventures. În prezent, se află în discuții pentru o nouă rundă de finanțare de câteva milioane de euro, necesară pentru construcția stațiilor pilot.

PowerUp!Challenge by InnoEnergy este cea mai mare competiție pentru startup-uri din industria energetică, din Europa Centrală și de Est. InnoEnergy este susținut de către EIT – Institutul European pentru Inovație și Tehnologie, o organizație a Uniunii Europene și motorul din spatele transformării energetice a Europei.

Startup românesc aflat la a doua rundă de finanțare, WATTO construiește prima rețea regională de încărcare ultra-rapidă pentru mașini și camioane electrice, în România și Europa Centrala și de Est.

 

Comentarii

comentarii