Un student a folosit tehnologia din jocurile video pentru a dezvolta un program de cercetare ╚Ötiin╚Ťific─â a mediului

in Business 20 April 2018 18 Views

Un doctorant la Universitatea din Manchester a dezvoltat o nou─â metod─â ╚Öi un software plec├ónd de la tehnologia folosit─â de industria jocurilor pe calculator pentru a construi un program de simul─âri ╚Ötiin╚Ťifice complexe.

Cardurile grafice puternice, cunoscute ╚Öi sub denumirea de unit─â╚Ťi de procesare grafic─â (GPU), sunt de obicei utilizate pentru a crea un gameplay extrem de rapid ╚Öi vizualuri realiste pentru console de jocuri, computere personale ╚Öi laptopuri. Dar, recent, GPU-ul se tranform─â ├«ntr-o tehnologie care ajut─â simul─ârile ╚Ötiin╚Ťifice, av├ónd posibilitatea s─â sus╚Ťin─â anumite aplica╚Ťii cu o vitez─â de peste 100 de ori mai mare dec├ót computerele conven╚Ťionale.

Utiliz├ónd aceast─â tehnologie, Alex Chow, care studiaz─â la ╚ścoala de Mecanic─â, Aerospa╚Ťial─â ╚Öi Inginerie Civil─â, creeaz─â acum simul─âri la scar─â larg─â de “fluxuri violente de fluide”, inclusiv valuri puternice de ocean care se lovesc turbinele eoliene de pe platformele maritime, pentru a prezice impactul poten╚Ťial al acestor for╚Ťe asupra pilonilor structurilor.

“Folosirea acestui tip de tehnologie reduce costurile simul─ârilor ╚Ötiin╚Ťifice complexe de la sute de mii de lire sterline la doar c├óteva mii. Un avantaj este c─â majoritatea cercet─âtorilor ╚Öi companiilor mici de inginerie ├«╚Öi pot permite un laptop sau un calculator relativ puternic cu o GPU de calitate, astfel c─â acest tip de simulare ╚Öi cercetare s─â fie ╚Öi mai accesibil”, a spus Alex Chow.

Crearea simul─ârilor computerizate precise ╚Öi complexe se face de obicei pe un a╚Öa-numit “supercomputer”. Un supercomputer este compus din sute de procesoare conectate cu p├ón─â la mii de nuclee de calcul rezult├ónd un calculator cu o putere ╚Öi o vitez─â foarte mare.

Astfel de computere puternice sunt necesare deoarece astfel de simul─âri con╚Ťin miliarde de calcule ╚Öi milioane de puncte de date. De╚Öi sunt extrem de puternice, supercomputerele au un cost ridicat, cu pre╚Ťuri care variaz─â de la sute de mii la milioane de lire sterline. De asemenea, utilizeaz─â cantit─â╚Ťi mari de energie ╚Öi sunt accesibile numai unui num─âr mic de cercet─âtori ╚Öi oameni de ╚Ötiin╚Ť─â.

├Äns─â utilizarea unei unit─â╚Ťi de procesare grafic─â (GPU) scade considerabil costurile unui calculator ╚Öi le face eficiente din punct de vedere energetic ├«n compara╚Ťie cu supercomputerele. Unele unit─â╚Ťi de procesare grafic─â sunt suficient de compacte ╚Öi ├«ncap ├«ntr-un laptop, ├«n timp ce supercomputerele pot ocupa o camer─â sau chiar o cl─âdire dedicat─â.

Referindu-se la proiectul s─âu, Chow a ad─âugat: “Cantitatea de energie produs─â de platformele maritime cre╚Öte, pe m─âsur─â ce planeta ├«ncearc─â s─â ating─â obiectivele energetice mondiale, dar mediul oceanic poate fi foarte violent ╚Öi aspru. A╚Öa c─â proiectarea eficient─â a structurilor pentru aceste medii este o sarcin─â dificil─â. Folosind experimentele fizice poate fi extrem de nepractic, cu rezultate nereprezentative. Aceste simul─âri permit inginerilor ╚Öi cercet─âtorilor s─â ia decizii importante cu privire la proiectarea unei structuri maritime f─âr─â a fi nevoie s─â investeasc─â ├«n vizite la fa╚Ťa locului ╚Öi experimente costisitoare.

Alex Chow a dezvoltat un program de calculator plec├ónd o metod─â de simulare ╚Ötiin╚Ťific─â a fluxurilor hidrodinamice complexe (violente) care avea un cod open source. Noul cod este capabil s─â calculeze milioane de puncte de date pe un singur dispozitiv pentru aplica╚Ťii reale de inginerie 3D.

Comentarii

comentarii