Un val uriaș cât opt etaje a fost detectat în Emisfera Sudică

in Biodiversitate 17 May 2018 17 Views

Oamenii de știință au măsurat ceea ce se crede a fi cel mai mare val din emisfera sudică înregistrat vreodată, un monstru de 23,8 metri echivalentul unei clădiri cu opt etaje.

O baliză a înregistrat valul săptămâna trecută, în timpul unei furtuni Oceanul Austral sau Oceanul Sudic, renumit pentru violenţa furtunilor sale, în apropiere de Insula Campbell, la aproximativ 700 de kilometri sud de Noua Zeelandă, a declarat MetOcean Solutions, un consultant în oceanografie.

Oceanograful Tom Durrant a declarat că acest val, măsurat în timpul unei furtuni feroce cu ajutorul unei balize, pulverizează recordul precedent pentru emisfera sudică, stabilit la 22,03 metri în 2012.

“Din cunoștințele noastre, este cel mai mare val înregistrat vreodată în emisfera sudică”, a spus el, adăugând că Oceanul Sudic a fost o “sală a motoarelor” generând valuri care se propagă pe toată planeta. “În fapt, surferii din California se pot aştepta ca energia degajată de această furtună să ajungă pe ţărmurile lor în circa o săptămână”, a precizat el.

Cercetătorul a mai adăugat că furtuna care a zguduit regiunea înainte de a se deplasa spre est a provocat probabil valuri care depăşeau 25 de metri.

Dar baliza oamenilor de ştiinţă, instalată la sfârşitul lui martie pentru a înregistra condiţiile meteorologice extreme din Oceanul Austral, nu se afla în locul potrivit pentru a le înregistra pe acestea, a adăugat el.

În plus, pentru a-şi menaja bateriile, baliza nu înregistrează datele decât în episoade de 20 de minute odată la trei ore.

”Este foarte probabil să fi existat valuri mai mari atunci când nu înregistra”, a spus Tom Durrant.

Cel mai înalt val înregistrat vreodată a fost un tsunami generat în 1958 de un seism, în Lituya Bay din Alaska, care măsura 30,2 metri înălţime, potrivit revistei institutului Smithsonian.

Comentarii

comentarii