Un val uriaș cât opt etaje a fost detectat în Emisfera Sudică

in Biodiversitate 17 May 2018 6 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au m─âsurat ceea ce se crede a fi cel mai mare val din emisfera sudic─â ├«nregistrat vreodat─â, un monstru de 23,8 metri echivalentul unei cl─âdiri cu opt etaje.

O baliză a înregistrat valul săptămâna trecută, în timpul unei furtuni Oceanul Austral sau Oceanul Sudic, renumit pentru violenţa furtunilor sale, în apropiere de Insula Campbell, la aproximativ 700 de kilometri sud de Noua Zeelandă, a declarat MetOcean Solutions, un consultant în oceanografie.

Oceanograful Tom Durrant a declarat că acest val, măsurat în timpul unei furtuni feroce cu ajutorul unei balize, pulverizează recordul precedent pentru emisfera sudică, stabilit la 22,03 metri în 2012.

“Din cuno╚Ötin╚Ťele noastre, este cel mai mare val ├«nregistrat vreodat─â ├«n emisfera sudic─â”, a spus el, ad─âug├ónd c─â Oceanul Sudic a fost o “sal─â a motoarelor” gener├ónd valuri care se propag─â pe toat─â planeta. “├Än fapt, surferii din California se pot a┼čtepta ca energia degajat─â de aceast─â furtun─â s─â ajung─â pe ┼ú─ârmurile lor ├«n circa o s─âpt─âm├ón─âÔÇŁ, a precizat el.

Cercet─âtorul a mai ad─âugat c─â furtuna care a zguduit regiunea ├«nainte de a se deplasa spre est a provocat probabil valuri care dep─â┼čeau 25 de metri.

Dar baliza oamenilor de ┼čtiin┼ú─â, instalat─â la sf├ór┼čitul lui martie pentru a ├«nregistra condi┼úiile meteorologice extreme din Oceanul Austral, nu se afla ├«n locul potrivit pentru a le ├«nregistra pe acestea, a ad─âugat el.

├Än plus, pentru a-┼či menaja bateriile, baliza nu ├«nregistreaz─â datele dec├ót ├«n episoade de 20 de minute odat─â la trei ore.

ÔÇŁEste foarte probabil s─â fi existat valuri mai mari atunci c├ónd nu ├«nregistraÔÇŁ, a spus Tom Durrant.

Cel mai înalt val înregistrat vreodată a fost un tsunami generat în 1958 de un seism, în Lituya Bay din Alaska, care măsura 30,2 metri înălţime, potrivit revistei institutului Smithsonian.

Comentarii

comentarii