Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: una din opt specii de păsări este amenințată cu extincția

Populația a 40% dintre speciile de păsări din lume este în declin din cauza activității umane, conform unui nou studiu de amploare.

The State of the World’s Birds este un studiu realizat în decurs de cinci ani care cuprinde date despre populațiile de păsări din întreaga lume. Conform raportului, 74% dintre cele 2.486 de specii în pericol sunt afectate de agricultură. Alți factori care duc la declinul populațiilor sunt exploatările forestiere, vânatul, urbanizarea, poluarea, speciile invazive și infrastructura. Pe termen lung, schimbările climatice ar putea deveni cea mai mare provocare pentru speciile de păsări din întreaga lume.

Schimbările climatice afectează negativ 24% dintre cele 570 specii de păsări studiate la nivel global. Speciile de păsări care trăiesc în zone reci sunt cele mai vulnerabile, pe măsură ce schimbările climatice limitează habitatul lor natural. Ciclurile migratoare și de reproducere se schimbă, afectând relațiile cu predatorii, prada și competitorii. Pe măsură ce încălzirea globală continuă, efectele negative asupra păsărilor se vor înmulți și intensifica.

Transformarea habitatelor naturale în terenuri agricole este un pericol major pentru păsări, în special în zonele tropicale, unde cererea pentru produse cum ar fi cacao, cafea, zahăr, ulei de palmier și soia duce la defrișări fără precedent. 38% din suprafața pământului este destinată activităților agricole.

Folosirea pesticidelor în agricultură amenință anumite specii de păsări. Neonicotinoizii, insecticide neurotoxice, afectează grav sănătatea păsărilor. Există riscul ca substanțele să se acumuleze în lanțurile trofice și să rămână ani la rând în soluri și plante.

Despăduririle afectează jumătate dintre speciile de păsări aflate în pericol. Aproape două treimi dintre speciile de păsări din lume trăiesc în păduri, iar multe dintre ele nu pot trăi altundeva. Cu toate acestea, șapte milioane de hectare de pădure sunt distruse în fiecare an.

Speciile invazive sunt o problemă pentru aproape 40% dintre speciile vulnerabile. În ultimii cinci sute de ani, speciile invazive au fost responsabile pentru extincția a cel puțin 112 specii de păsări, mai mult de 70% din numărul total de specii extincte. Este cel mai des întâlnit factor care a contribuit la extincții recente.

Vânatul excesiv și capturarea păsărilor pentru comerțul cu animale de companie sunt o altă cauză a decimării anumitor populații. Unele familii de păsări, cum ar fi papagalii, porumbeii și fazanii, sunt predispuși la supraexploatare, iar problema este prevalentă în Asia.

Multe specii de păsări marine sunt în pericol din cauza pescuitului comercial, care s-a extins dramatic în amploare și intensitate în ultimele decenii. Sute de mii de păsări mor în fiecare an prinse accidental în echipamente de pescuit.

Extinderea construcțiilor umane și a infrastructurii a avut un impact considerabil asupra biodiversității, prin distrugerea, degradarea și fragmentarea habitatelor naturale. Rețelele de transport se extind în întreaga lume, dar când sunt prost planificate pot avea un impact negativ asupra ecosistemelor și facilitează răspândirea speciilor invazive și activități ilegale cum ar fi braconajul și exploatările forestiere.

Green Report Shop Produse ECO

Tris Allinson de la BirdLife International, organizația care a publicat raportul, a explicat pentru The Guardian că există încă speranțe pentru protecția păsărilor.

„Totul este reversibil pentru că din păcate totul este cauzat de om. Una este să lucrezi în ultimul moment cu anumite specii și să le tragi de lângă margine, dar avem nevoie de soluții la scară largă, în special pentru problema intensificării și a extinderii agriculturii – sunt cea mai mare cauză a extincției păsărilor.”

Conform BirdLife, 25 specii de păsări ar fi dispărut în acest secol fără eforturi susținute de conservare.

spot_img

Ultimele știri