Una dintre cele mai rare ţestoase din lume a murit

in Biodiversitate 21 April 2019 109 Views

Una dintre cele mai rare broa╚Öte ╚Ťestoase din lume a murit ├«n China. Aceasta era una dintre cele patru exemplare de ┼úestoas─â gigantic─â cu carapace moale de Yangtze care mai tr─âiau ├«n prezent ├«n lume.

Femela de ╚Ťestoas─â, cunoscut─â ┼či sub numele ┼čtiin┼úific de Rafetus swinhoei, a murit la gr─âdina zoologic─â din Suzhou, ├«n sudul Chinei.

Exper┼úii au ├«ncercat s─â o insemineze artificial, pentru a cincea oar─â cu 24 de ore ├«nainte de a muri. V├órsta ei dep─â┼čea 90 de ani. Potrivit acestora, nu au existat complica┼úii ├«n urma procedurii ┼či ┼úestoasa p─ârea s─â se simt─â bine, ├«ns─â starea ei de s─ân─âtate a ├«nceput s─â se deterioreze a doua zi. 

Specia, ale c─ârei exemplare ajung p├ón─â la greutatea de 90 de kilograme, este amenin┼úat─â cu dispari┼úia din cauza v├ón─âtorii, pescuitului excesiv ┼či distrugerii habitatului s─âu. 

Mai multe ├«ncerc─âri de inseminare artificial─â au avut loc ├«n speran┼úa de a salva specia, ├«ns─â toate au e┼čuat. 

Din cele trei exemplare r─âmase ├«n via┼ú─â, una (un mascul) tr─âie┼čte ├«ntr-o gr─âdin─â zoologic─â chinez─â, ├«n timp ce celelalte dou─â ┼úestoase tr─âiesc ├«n s─âlb─âticie ├«n Vietnam. 

Cauza morţii ţestoasei de la Suzhou este investigată, iar mostre din ţesutul său ovarian au fost prelevate pentru cercetări viitoare.

Comentarii

comentarii