Ungaria introduce "taxa pe chipsuri". Urmeaza restaurantele fast-food

in Stiri 12 July 2011 126 Views

Alimentele nesanatoase, precum chipsurile, batoanele de ciocolata si bauturile acidulate vor fi supuse unui nou impozit in Ungaria, in conformitate cu legislatia adoptata luni, menita sa contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a natiunii, anunta agentia Deutsche Presse, citata de euractiv.ro.

Poreclita initial "taxa pe hamburger", denumirea i-a fost schimbata in "taxa pe chipsuri", odata ce a devenit clar ca proiectul de lege nu este destinat produselor comercializate de catre restaurantele de tip fast-foodm, scrie euractiv.ro.

Bauturile care contin zahar, prajiturile pre-ambalate si gustarile sarate sau cu diverse arome alimentare vor fi impozitate. Spre exemplu, chipsurile vor fi impozitate cu pana la 200 de forinti, sau putin peste un dolar, pe kilogram. Acest lucru ar putea creste pretul unui pachet standard de 90 de grame cu aproximativ 10%, in septembrie, odata cu intrarea in vigoare a legii.

Politicienii din opozitie sunt de parere ca taxa nu merge suficient de departe, acuzand guvernul conservator, condus de catre primul-ministru Viktor Orban, ca a cedat in fata grupurilor de lobby. Janos Lazar, membru al partidului de guvernamant, a declarat insa ca noi reguli referitoare la restaurantele fast-food vor fi propuse in aceasta saptamana, dupa intalnirile cu reprezentantii acestora.

Ungurii au una dintre cele mai mici sperante de viata din Uniunea Europeana. Potrivit reprezentantilor guvernului ungar, veniturile fiscale incasate din "taxa pe chipsuri" vor fi folosite pentru a finanta campaniile de sensibilizare cu privire la sanatatea publica.

In Romania, taxa pe fast-food a fost amanata

In tara noastra, introducerea taxei pe fast-food a fost amananta, intrucat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, considera ca proiectul nu este oportun in acest moment, iar Romania nu este pregatita. Ministrul a dat exemplul Ungariei, unde premierul a anuntat introducerea unei astfel de taxe, dar nu a reusit inca sa o implementeze:

Citeste mai mult pe euractiv.ro
 

Comentarii

comentarii