Unicef: Copiilor britanici nu le este respectat dreptul de baz─â la aer curat

in EcoLIFESTYLE, Poluare 10 October 2018 77 Views

Unicef trage un semnal de alarm─â privind riscurile asupra s─ân─ât─â╚Ťii la care sunt expu╚Öi copiii britanici din cauza aerului poluat pe care ├«l inhaleaz─â ├«n drumul spre ╚Öi de la ╚Öcoal─â, dar ╚Öi ├«n clase. Organiza╚Ťia cere guvernului m─âsuri specifice ╚Öi urgente pentru reducerea polu─ârii aerului ├«n zonele afectate cel mai mult.

Unicef: Copiilor britanici nu le este respectat dreptul de baz─â la aer curat

Potrivit Unicef, copiilor din Marea Britanie le este refuzat dreptul de bază de a respira aer curat și că aceștia se vor confrunta cu crize de sănătate pe termen lung din cauza fumului pe care îl inhalează în drumul lor spre școală și înapoi.

Organiza╚Ťia mondial─â a descris situa╚Ťia din Marea Britanie ca fiind ÔÇ×oribil─âÔÇŁ ╚Öi a anun╚Ťat c─â va face o prioritate la nivel na╚Ťional, ├«n urm─âtoarele luni, din a proteja tinerii de aerul poluat.

ÔÇ×Am fost uimit de cum arat─â imaginea care ne arat─â exact ce impact are poluarea asupra copiilor britaniciÔÇŁ, a declarat Alastair Harper, de la Unicef UK, potrivit The Guardian. ÔÇ×Studiile demonstreaz─â tot mai des cum emisiile toxice pot avea un impact asupra s─ân─ât─â╚Ťii devastator, ╚Öi pe termen lung, impact care va dura toat─â via╚Ťa, de la astm p├ón─â la afec╚Ťiuni ale creierului. Este oribilÔÇŁ.

ONG-ul, care lucreaz─â acum cu ╚Öcoli din ├«ntreaga ╚Ťar─â ╚Öi cu grupuri care lupt─â pentru aer curat, solicit─â guvernului s─â introduc─â un plan na╚Ťional, finan╚Ťat ├«n totalitate, pentru a proteja copiii de efectele nocive ale aerului poluat.

ÔÇ×Vrem o strategie na╚Ťional─â special conceput─â pentru a proteja copiii ╚Öi o finan╚Ťare pentru c─âutarea modalit─â╚Ťilor de a reduce expunerea copiilor la aerul toxic. ╚śtim c─â expunerea cea mai mare este c├ónd merg spre ╚Öi de la ╚Öcoal─â sau gr─âdini╚Ť─â, dar ╚Öi ├«n interiorul claselor. Acum nu mai exist─â nicio scuz─â de a nu lua m─âsuri imediate ╚Öi hot─âr├óteÔÇŁ, a mai spus Harper.

Planurile guvernului privind cur─â╚Ťarea aerului, insuficiente

Poluarea ar putea fi responsabil─â de sute de accidente rutiere

Guvernul Marii Britanii a anun┼úat luna trecut─â o serie de m─âsuri pentru combaterea polu─ârii, dup─â ce Comisia European─â a amenin┼úat Marea Britanie ┼či alte cinci ┼ú─âri europene c─â vor trebui s─â se prezinte ├«n fa┼úa Cur┼úii Europene de Justi┼úie pentru nerespectarea limitelor de calitate a aerului.

O treime dintre copiii din Marea Britanie, aproximativ 4,5 milioane, trăiesc în zone cu un grad ridicat de poluare, arată un raport realizat de Unicef. Raportul arată că planurile ţării nu sunt destul de precise.

ÔÇ×Dup─â planurile guvernului de ├«mbun─ât─â┼úire a calit─â┼úii aerului, pentru cel pu┼úin ├«nc─â 12 ani aproximativ 71% dintre ora┼čele din Marea Britanie vor avea un nivel mult prea ridicat de poluareÔÇŁ, relateaz─â raportul.

Un alt raport eliberat ├«n iunie de c─âtre Global Action Plan, arat─â c─â cei mici sunt cu 30% mai expu┼či dec├ót adul┼úii la poluarea provocat─â de ma┼čini pe str─âzile aglomerate din ora┼če, av├ónd ├«n vedere ├«n─âl┼úimea lor.

Ministrul britanic al Mediului, Michael Gove, a declarat c─â raportul Global Action Plan este ├«ngrijor─âtor ┼či arat─â de ce guvernul trebuie s─â ia m─âsuri imediate pentru ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii aerului.

ÔÇ×Noua noastr─â Strategie pentru Aer Curat stabile┼čte clar cum Marea Britanie va fi prima mare economie care reduce poluarea aerului ├«n limitele Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii ┼či am investit 3,5 miliarde de lire pentru reducerea emisiilor d─âun─âtoareÔÇŁ, a declarat atunci ministrul.

Comentarii

comentarii