Unicef: Copiilor britanici nu le este respectat dreptul de bază la aer curat

Unicef trage un semnal de alarmă privind riscurile asupra sănătății la care sunt expuși copiii britanici din cauza aerului poluat pe care îl inhalează în drumul spre și de la școală, dar și în clase. Organizația cere guvernului măsuri specifice și urgente pentru reducerea poluării aerului în zonele afectate cel mai mult.

Unicef: Copiilor britanici nu le este respectat dreptul de bază la aer curat

Potrivit Unicef, copiilor din Marea Britanie le este refuzat dreptul de bază de a respira aer curat și că aceștia se vor confrunta cu crize de sănătate pe termen lung din cauza fumului pe care îl inhalează în drumul lor spre școală și înapoi.

Organizația mondială a descris situația din Marea Britanie ca fiind „oribilă” și a anunțat că va face o prioritate la nivel național, în următoarele luni, din a proteja tinerii de aerul poluat.

„Am fost uimit de cum arată imaginea care ne arată exact ce impact are poluarea asupra copiilor britanici”, a declarat Alastair Harper, de la Unicef UK, potrivit The Guardian. „Studiile demonstrează tot mai des cum emisiile toxice pot avea un impact asupra sănătății devastator, și pe termen lung, impact care va dura toată viața, de la astm până la afecțiuni ale creierului. Este oribil”.

ONG-ul, care lucrează acum cu școli din întreaga țară și cu grupuri care luptă pentru aer curat, solicită guvernului să introducă un plan național, finanțat în totalitate, pentru a proteja copiii de efectele nocive ale aerului poluat.

„Vrem o strategie națională special concepută pentru a proteja copiii și o finanțare pentru căutarea modalităților de a reduce expunerea copiilor la aerul toxic. Știm că expunerea cea mai mare este când merg spre și de la școală sau grădiniță, dar și în interiorul claselor. Acum nu mai există nicio scuză de a nu lua măsuri imediate și hotărâte”, a mai spus Harper.

Planurile guvernului privind curățarea aerului, insuficiente

Poluarea ar putea fi responsabilă de sute de accidente rutiere

Guvernul Marii Britanii a anunţat luna trecută o serie de măsuri pentru combaterea poluării, după ce Comisia Europeană a ameninţat Marea Britanie şi alte cinci ţări europene că vor trebui să se prezinte în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru nerespectarea limitelor de calitate a aerului.

O treime dintre copiii din Marea Britanie, aproximativ 4,5 milioane, trăiesc în zone cu un grad ridicat de poluare, arată un raport realizat de Unicef. Raportul arată că planurile ţării nu sunt destul de precise.

„După planurile guvernului de îmbunătăţire a calităţii aerului, pentru cel puţin încă 12 ani aproximativ 71% dintre oraşele din Marea Britanie vor avea un nivel mult prea ridicat de poluare”, relatează raportul.

Un alt raport eliberat în iunie de către Global Action Plan, arată că cei mici sunt cu 30% mai expuşi decât adulţii la poluarea provocată de maşini pe străzile aglomerate din oraşe, având în vedere înălţimea lor.

Ministrul britanic al Mediului, Michael Gove, a declarat că raportul Global Action Plan este îngrijorător şi arată de ce guvernul trebuie să ia măsuri imediate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

„Noua noastră Strategie pentru Aer Curat stabileşte clar cum Marea Britanie va fi prima mare economie care reduce poluarea aerului în limitele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi am investit 3,5 miliarde de lire pentru reducerea emisiilor dăunătoare”, a declarat atunci ministrul.

spot_img

Ultimele știri