Unii elevi din Finlanda merg la școală cu bicicletele chiar și la -17 grade

in EcoLIFESTYLE, Transport 22 November 2019 1,184 Views

Mare parte din elevii câtorva școli din orașul finlandez Oulu folosesc bicicletele ca mijloc de transport chiar și pe zăpadă, când termometrele arată -17 grade Celsius.

Foto: Pekka Tahkola

Pekka Tahkola, inginer și coordonator al departamentului de infrastructură pentru biciclete din Oulu, a postat pe Twitter o fotografie cu zeci de biciclete, pe zăpadă. Unele erau legate de rastele, altele, sprijinite în cric sau de zăpadă. Imaginea este făcută în curtea școlii Metsokangas, într-o zi în care erau -17 grade.

„1.000 din cei 1.200 de copii din această școală vin pe biciclete, chiar și iarna. 100 – 150 merg pe jos, iar restul vin cu schiurile, săniile sau cu mașinile”, a spus inginerul în descrierea fotografiei postate pe Twitter.

Foto: Pekka Tahkola

Potrivit acestuia, școala are mai multe parcări de genul celei pe care el a fotografiat-o, iar elevii au vârste între 7 și 17 ani.

„E ceva normal și dintotdeauna a fost așa. Și eu am mers cu bicicleta sau cu sania la școală, când eram copil”, a spus Tahkola. „Și se întâmplă la fel la minus 30 de grade Celsius”.

Foto: Pekka Tahkola

„Am organizat un tur pentru participanți din sudul Finlandei ca să vadă cum are grijă conducerea orașului de mersul cu bicicleta la școală. Această școală nu este singura și sunt mai multe, în Oulu, unde majoritatea copiilor merg cu bicicleta sau pe jos la școală”, a mai zis inginerul pentru MNN.

Orașul, care este acoperit de zăpadă 160 – 175 de zile pe an, a fost primul din lume care a organizat un congres al mersului pe bicicletă iarna. Potrivit unui studiu – care nu a luat în calcul persoanele sub 18 ani – 22% din locuitorii din Oulu merg cu bicicleta (32% vara și 12% iarna). Iar un alt studiu, din orașul finlandez, arată că 30% din copiii sub 12 ani merg la școală cu bicicleta tot anul.

Postarea lui Pekka Tahkola a fost făcută în februarie 2019, dar încă primește multă atenție. Până acum, a primit 4.500 de like-uri și 2.000 de share-uri.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii