Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Unirea, Alba: Ploile au trecut, dar „ranile” pamantului au ramas deschise

Anul trecut, in judetul Alba s-au produs 6 alunecari de teren, pe fondul precipitatiilor punctuale, abundente, al structurii geologice a terenurilor, lipsei lucrarilor specifice de eliminare a excesului de umiditate si taierea padurilor. Potrivit ISU Alba, in luna martie 2008 s-a declansat un fenomen de alunecare de teren pe circa 20 de metri pe un drum comunal din Rosia Montana.

In aceesi luna, pe raza comunei Craciunelu de Jos s-a reactivat si chiar s-a accentuat, inaintand circa 2 metri in profunzime, o alunecare de teren produsa in urma cu 3 ani de zile. In perioada 5 – 6 iunie, pamantul a luat-o din loc pe circa 50 metri lungime si 2 metri latime in satul Reciu, comuna Garbova, producandu-se fisuri in zidul bisericii. Tot in luna iunie, s-a reactivat o miscare a terenului in satul Rachita, comuna Sasciori, afectand o gradina pe aproximativ 1.500 mp. Cea de-a cincea alunecare de teren s-a produs in luna septembrie, in zona orasului Cugir, cand pamantul a pornit la vale in urma infiltrarii apei in spatele zidului de sprijin de rambleu situat pe str. Colinei, provocand dislocarea peretului respectiv pe un tronson de 7 metri. La Ocna Mures, un releu de telefonie mobila a fost pus in pericol, dupa ce o alunecare de teren a dislocat aproximativ 9.000 mp de pamant in zona Dealului Banta. Pagubele inregistrate in urma alunecarilor terenului au fost estimate la circa 1,1 milioane de lei.

De asemenea, in luna decembrie, in urma demararii lucrarilor la campusul scolar din spatele Colegiului National "IM Clain" din Blaj s-a constatat pericolul reactivarii unei alunecari de teren ce s-a manifestat cu ani in urma in zona amintita. Comitetul local pentru situatii de urgenta a dispus executarea cu prioritate a lucrarilor de consolidare prevazute in proiectul de executie, monitorizand in continuare evolutia fenomenului. Din fericire, se poate spune ca nu au existat efecte majore ale alunecarilor de teren, iar actiunile de interventie au fost organizate si desfasurate la nivelul administratiilor locale. Efectele alunecarilor de teren si deciziile privind masurile care au trebuit luate au fost analizate atat in sedintele extraordinare ale Comitetului judetean pentru situatii de urgenta, cat si la nivelul comisiilor comune, formate din specialisti de la ISU Alba, Inspectoratul Judetean in Constructii Alba, Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare, Consiliul Judetean, Institutia Prefectului si comitetele locale din unitatile administrativ-teritoriale unde s-a produs evenimentul.
 

spot_img

Ultimele știri