Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Unirea, Alba: S-a inaugurat prima statie de colectare si transfer al deseurilor menajere din judet

La Zlatna dispar incet urmele nefaste lasate de industria poluatoare dezvoltata irational in perioada comunismului, gratie efortului edililor locali, care i-au convins pe localnici sa le acorde increderea, pentru a porni impreuna pe un nou drum.

Marti, 7 octombrie, a avut loc la Valea Mica – Zlatna inaugurarea unei statii moderne de selectare si transfer al deseurilor menajere, obiectiv care se va finaliza la finele lunii noiembrie, iar valoarea totala a acestuia se ridica la 3,5 milioane de euro. Evenimentul a avut loc in prezenta primarului Silviu Ponoran, a doamnei Nicoleta Szabo – director in cadrul Directiei urmarire proiecte de infrastructura – Ministerul Mediului, viceprimarului Alexandru Olalau, consilierului local Dorin Aron, reprezentantilor constructorilor, altor oficialitati locale.

Asa cum ne-a declarat edilul orasului, statia ce a fost inaugurata recent este singura din judet si dispune de tehnologii moderne de sortare a deseurilor menajere. Fiecare masina cu deseuri este cantarita, apoi autogunoierele golesc deseurile de pe platforme speciale pe benzi transportoare, de unde sunt conduse pe o sita rotativa. Aici, majoritatea deseurilor mici, sub 80 de milimetri, cu parti umede, cad intr-un container special care se afla sub ciur. La sortare ajung doar acele materiale care se pot colecta selectiv. Pentru aceasta procedura a fost amenajata o cabina speciala climatizata, proiectata pentru 4 posturi de sortatori, unde se selecteaza PET-uri, plastic, hartie si aluminiu.

Potrivit declaratiei primarului Silviu Ponoran, in prezent se poarta discutii pentru vinderea PET-urilor la firma producatoare de bauturi carbogazoase European Drinks din Oradea. "La inceput, unii dintre localnici au privit cu neincredere acest proiect, dar acum cu totii au inteles ca el va aduce mai multi bani la primarie, care vor fi folositi apoi pentru bunastarea comunitatii. Acum statia de sortare are 54 de angajati, care lucreaza pe doua schimburi, dar numarul personalului va trebui suplimentat cu inca 6 persoane pentru sortarea deseurilor.

Pe viitor, se vor colecta deseurile menajere nu doar din orasul Zlatna, ci si de la Abrud, Campeni, comunele Almasu Mare si Metes. Angajatii beneficiaza de conditii moderne de munca, la standarde europene, au vestiare incalzite si bai cu dusuri", ne-a declarat edilul Zlatnei. Pana de curand nu era apa potabila decat la Zlatna, iar pentru alimentarea cu apa a statiei de transfer a fost necesara amenajarea unor retele de apa si canalizare pe o lungime de 5,6 de kilometri, din Zlatna pana la Valea Mica. Aici exista o mini-statie de epurare a apei menajere, dar dupa ce noul obiectiv de colectare si transfer al deseurilor va fi racordat la statia de epurare a orasului, ea va fi cedata altei localitati. Ultima etapa a acestui proiect cuprinde inchiderea vechii gropi de deseuri menajere si refacerea zonei, ecologizarea ei, actiune care se va finaliza pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an.

Primarul Silviu Ponoran ne-a marturisit ca i-a fost teama de modul in care vor reactiona cetatenii atunci cand vor primi pubelele (gratuite) pentru colectarea deseurilor, dar nu s-a intamplat asa. In zona blocurilor, dar si la sate, sunt amenajate puncte de colectare selectiva a deseurilor – sticla, hartie si metal. Tariful lunar pe care cetatenii vor trebui sa-l plateasca este de 5,9 lei/persoana, dar el se va injumatati dupa ce vor fi acordate subventii din partea statului. Ei vor mai achita o taxa pe locuinta de 7 lei, care se va reduce si ea la jumatate. Pretul nu e deloc piperat, in conditiile in care Zlatna va deveni un oras modern, care nu va mai semana deloc cu cel in care SC Ampelum punea in pericol sanatatea locuitorilor din zona. Acum, in locul fostei uzine se dezvolta un parc industrial, care va oferi locuri de munca localnicilor.

La Zlatna, omul sfinteste locul

Cine nu a mai fost de mult timp la Zlatna in curand nu va mai recunoaste orasul, care e un intreg santier. Pe langa statia de sortare si transfer al deseurilor menajere aici se mai deruleaza alte 6 proiecte. Este vorba despre: lregularizarea albiei Ampoiului si a afluentilor sai lextinderea retelei de apa potabila pe o lungime de aproape 30 de kilometri lextinderea retelei de canalizare pe 54 de kilometri si realizarea statiei de epurare lrefacerea ecosistemului pe o suprafata de 1.327 hectare lecologizarea fostei albii a raului Ampoi; lecologizarea uzinei de cupru si transformarea ei in parc industrial.

Pentru a urmari stadiul lucrarilor, am pornit impreuna cu primarul Silviu Ponoran intr-un raid in mai multe zone aflate in plina fierbere. La Valea Mica, spre exemplu, se lucreaza la regularizarea vaii, urmand sa se construiasca aici 180 de podete. Asa cum ne-a declarat primarul Ponoran, se va introduce apa potabila in toate localitatile apartinatoare, iar apoi, dupa realizarea retelelor de apa si canalizare, se vor pietrui drumurile. De altfel, in fiecare sat se lucreaza la infrastructura. Cetatenii din Fenes au inteles si ei necesitatea amenajarii retelelor de apa si canalizare, faptul ca vor trai intr-o localitate moderna si vor beneficia de tot confortul pe care-l au orasenii. La final, 7.000 de localnici din zona vor avea apa potabila la robinete.

Prin intermediul Programul Operational Regional se va depune un proiect in valoare de 12,8 milioane de euro, pentru modernizarea strazilor care fac legatura cu drumul national, fiind cuprinsa si cea din Trampoiele. Atunci cand lucrarile se vor termina, cetatenii orasului Zlatna si din celelalte localitati vor trai cu siguranta mai bine. Dupa 1989, 2.000 din cei 8.600 de locuitori ai Zlatnei au ales calea strainatatii. Daca vor reveni la Zlatna si vor vedea schimbarile ce-au cuprins intreaga zona nu vor mai pleca de-aici, vor ramane sa-si faca un rost pe meleagurile natale, pentru ca niciunde nu e mai bine ca acasa. Aici, omul sfinteste locul si aceasta a demonstrat-o chiar primarul Silviu Ponoran.

spot_img

Ultimele știri