Uniunea European─â introduce noi reguli de ecodesign

in Companii, Legislatie 19 February 2015 815 Views

Vânzarea cuptoarelor și plitelor de gătit care risipesc energie va fi interzisă pe teritoriul Uniunii Europene începând de mâine, când va intra în vigoare cel mai recent set de norme menite să facă aparatele de uz casnic mai eficiente, informează Reuters.

3604568620_c42da8dfb8_z

Comisia Europeană a declarat, miercuri, că eliminarea aparaturii de gătit ineficiente ar reduce media facturilor la energie ale consumatorilor, cu aproximativ 50 de euro pe an. Iar economiile cumulate prin normele din cadrul blocului ar atinge miliarde de euro. Politica, cunoscută sub numele de proiectare ecologică (ecodesign), rezonează cu obiectivele UE de reducere a importurilor de combustibili fosili și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Reprezentan╚Ťii produc─âtorilor europeni din industrie, precum Bosch Siemens Haushaltsgeraete ╚Öi Philips, au fost implica╚Ťi ├«n consult─âri ╚Öi au salutat noile reguli, care se vor aplica la noile┬ácuptoare ╚Öi plite. Dar criticii au descris ecodesign-ul ca fiind un alt exemplu de birocra╚Ťie la Bruxelles.

Anul trecut, normele care limiteaz─â puterea noilor aspiratoare au provocat o adev─ârat─â frenezie mass-media, supranumit─â ÔÇ×HoovergateÔÇŁ. Conform directivei privind proiectarea ecologic─â, care de vineri va acoperi plite, cuptoare ╚Öi hote de g─âtit, nu va fi permis pe pia╚Ť─â niciun model care nu se ├«ncadreaz─â sub limitele de eficien╚Ť─â energetic─â stabilite, prin luarea de m─âsuri ├«n ce prive╚Öte izolarea ╚Öi design-ul mai bun al u╚Öilor. Comisia spune c─â diferen╚Ťa ├«n termeni de performan╚Ť─â va fi ÔÇ×invizibil─âÔÇŁ pentru consumatori.

Legea permite magazinelor s─â-╚Öi lichideze stocurile, de╚Öi campaniile pentru eficien╚Ťa energetic─â aten╚Ťioneaz─â clien╚Ťii s─â nu se lase sedu╚Öi de reducerile la pre╚Ťul unor aparate care mai apoi vor duce la facturi mari de combustibil. ÔÇ×Aceste norme ├«nseamn─â c─â standardele de proiectare se vor ridica, iar importurile de calitate sc─âzut─â din Asia, care nu ating aceste standarde, vor trebui s─â se retrag─âÔÇŁ, afirm─â Stamatis Sivitos, combatant pentru grupul de lobby Coolproducts Campaign.

Surs─â foto: flickr.com

Mai citește și:

Uniunea Europeană a căzut de acord cu reducerea cu 40% a emisiilor până în 2030

Responsabilitatea sociala imbraca haine noi in Uniunea Europeana

Comentarii

comentarii