O universitate din Marea Britanie a interzis comercializarea produselor din carne de vită în campus

Goldsmiths, o universitate din Londra, a interzis produsele alimentare care conțin carne de vită, precum hamburgeri, lasagna sau spaghete bologneze, în campus, pentru a ajuta la lupta față de schimbările climatice. În plus, va fi aplicată o taxă pentru sticlele din plastic și tacâmurile de unică folosinţă.

Acestea au fost printre primele măsuri pe care le-a luat noua directoare, Frances Corner, care a preluat această funcţie în luna august.

„Deși doar ce am început jobul la Goldsmiths, este evident că personalul şi studenţii sunt hotărâţi să contribuie la schimbarea radicală necesară pentru a reduce drastic amprenta noastră de carbon cât mai rapid posibil”, a declarat ea, potrivit The Guardian.

Interdicţia comercializării produselor care conţin carne de vită va intra în vigoare în magazinele din campus în luna septembrie, deoarece creşterea bovinelor este considerată o ramură a zootehniei mare consumatoare de apă şi pentru care sunt realizate numeroase defrişări.

În plus, universitatea are un obiectiv mai mare, de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2025. Pentru acest scop, vor fi eliminate complet produsele de unică folosință din plastic și vor fi instalate mai multe panouri solare. În primă fază, va fi aplicată o taxă de 10 pence (aproximativ 10 eurocenţi) pe sticlele de plastic şi tacâmurile de unică folosinţă, pentru a descuraja utilizarea lor.

„Apelul mondial din ce în ce mai insistent ca organizaţiile să îşi ia în serios responsabilităţile pentru a stopa schimbările climatice este imposibil de ignorat”, a spus directoarea.

„Este încurajator să vezi că instituții ca Goldsmiths nu doar că declară urgență climatică, dar iau și măsuri”, a spus Rosie Rogers, campaigner pentru urgențele climatice la Greenpeace Marea Britanie. „De la felul în care folosesc energia, la vânzarea alimentelor și la poluarea cu plastic – toate universitățile și organizațiile care au campusuri pot face schimbări pentru binele planetei noastre”.

Uniunea Naţională a Fermierilor (National Farmers Union – NFU) din Marea Britanie a denunţat „abordarea excesiv de simplistă” a Goldsmiths şi a încurajat organizaţiile private sau publice, inclusiv universităţile, să sprijine agricultura britanică şi să se aprovizioneze la nivel local.

„Problema principală este lipsa (…) distincţiei între carnea de vită britanică şi carnea de vită produsă în altă parte”, a declarat vicepreşedintele NFU, Stuart Roberts.

Amprenta de carbon a cărnii de vită britanice este „de 2,5 ori mai mică decât media mondială”, potrivit lui Roberts.

Alte universităţi britanice au adoptat deja iniţiative pentru reducerea consumului de carne, printre acestea numărându-se Universitatea Cambridge.

spot_img

Ultimele știri