UNTOLD îi răsplătește pe cei care colectează selectiv în cadrul festivalului

Organizatorii festivalului UNTOLD din Cluj-Napoca, care se desfășoară în perioada 3-6 august, au în cadrul ediției din acest an un program prin care îi îndeamnă pe participanți să colecteze selectiv deșeurile. În funcție de tipul de deșeu și de numărul acestora, participanții sunt răsplătiți cu premii.

untold
foto: environ.ro

Inițiatorii acestui program sunt Asociația Environ și Ursus. Potrivit acestora, pe toată durata evenimentului, vor fi amenajate cinci puncte, semnalizate cu indicatoare, în care se va realiza colectarea deșeurilor de ambalaje. Pe lângă plastic/metal, sticlă și hârtie, participanții pot preda baterii uzate sau deșeuri electrice de mici dimensiuni.

Potrivit organizatorilor, participanții care predau trei pahare de plastic sau trei doze de aluminiu vor primi în schimb o brățară „Recycler of the year”. De asemenea, în schimbul a 20 de baterii uzate, ei vor primi o baterie externă pentru încărcarea telefonului.

„Ne-am propus ca prin acest proiect să promovăm subiectele de colectare selectivă și reciclare, încă străine pentru mare parte din consumatorii români deși au trecut mai bine de 10 ani de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Suntem încrezători că în cadrul unui eveniment de asemenea anvergură, îndemnul la reciclare  va avea un ecou răsunător în rândul tinerilor participanți (…)”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

După ce vor fi colectate, deșeurile din cadrul festivalului vor fi transportate la centre de colectare autorizate, după care vor fi reciclate în instalații automatizate. În plus, cei dornici să afle mai multe despre reciclare vor putea discuta cu voluntarii Asociației Environ la punctele de colectare special amenajate.

Pe lista festivalurilor preocupate de probleme de mediu se înscrie și Electric Castle, care, în ediția ce s-a încheiat în luna iulie, și-a propus o strategie Zero Waste. Măsura este concepută spre a fi aplicată pe termen lung și organizatorii estimează ca ținta va fi atinsă în cinci ani. Transylvaliens, un alt festival de muzică, care s-a desfășurat weekendul trecut într-o pădure din apropiere de Ludoș (Sibiu), a avut o abordare asemănătoare. Organizatorii le-au propus participanților mai multe recomandări pentru o experiență cu un impact cât mai redus asupra mediului. Printre măsuri s-au numărat eliminarea paielor de plastic din băuturi sau încurajarea participanților să-și aducă propriile recipiente reutilizabile.

 

 

spot_img

Ultimele știri