Unul din cinci decese este asociat alimentaţiei necorespunzătoare – studiu

in Siguranta alimentara, Studii 9 April 2019 188 Views

Milioane de oameni mor în întreaga lume din cauza unei diete necorespunzătoare, săracă în nutrienţi, cu un aport insuficient de cereale integrale şi fructe, dar bogată în sodiu, carne şi zahăr, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în jurnalul The Lancet.

Analiza sugerează că unul din cinci decese (aproximativ 11 milioane) este legat de obiceiurile alimentare nesănătoase. Oamenii nu au consumat suficiente fructe cu coajă lemnoasă, semințe, lapte și cereale integrale, potrivit datelor din 2017. În schimb, au consumat prea mult carne procesată, băuturi sodice și zaharoase.

“Acest studiu afirmă ceea ce mulţi au crezut de mai mulţi ani – că dieta săracă este responsabilă pentru mai multe decese decât orice alt factor de risc din lume”, a spus autorul studiului, Dr. Christopher Murray de la Universitatea din Washington.

Murray este directorul Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii (IHME, Universitatea din Washington), organizaţie finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Politicile climatice urbane pot crea aproape 14 milioane de locuri de muncă şi preveni 1,3 milioane de decese premature anual până în 2030

Decesele au fost provocate de afecţiuni cardiovasculare (10 milioane), iar restul de cancere (913.000) şi diabet de tipul 2 (339.000), adesea asociate cu obezitatea şi stilul de viaţă (sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată), potrivit studiului publicat în The Lancet.

În luna ianuarie, acelaşi jurnal medical a publicat un prim studiu realizat de aceiaşi oameni de ştiinţă. Acesta recomanda reducerea la jumătate a consumului mondial de carne roşie şi de zahăr şi dublarea aportului de fructe, legume şi nuci pentru o dietă sănătoasă şi protejarea mediului înconjurător. 

“De asemenea, lucrarea subliniază necesitatea unor intervenţii cuprinzătoare pentru a promova producţia, distribuţia şi consumul de alimente sănătoase în toate naţiunile, a spus Murray.”

Studiul publicat joi a inclus date din 195 de ţări. Potrivit concluziilor, principalele deficienţe în alimentaţia la nivel mondial vizează nucile şi seminţele, laptele şi cerealele integrale. Pe de altă parte, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată şi sarea sunt consumate în cantităţi prea mari. 

Studiul evidenţiază disparităţi majore între state. Ţările cu cele mai mari rate de deces asociat alimentaţiei necorespunzătoare sunt Uzbekistanul şi Afganistanul. În schimb, statele în care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franţa, Spania şi Japonia. 

Studiul intitulat ”The Global Burden of Disease” a monitorizat în perioada 1990 – 2017 tendinţele de consum a 15 factori alimentari. 

Autorii recunosc totuşi că studiul lor are unele limitări. Printre acestea, faptul că asocierea între alimentaţie şi deces nu poate fi stabilită cu aceeaşi certitudine ca în cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun.

Comentarii

comentarii