Unul din trei copii la nivel global este intoxicat cu plumb

in Slider homepage 2 August 2020 156 Views

Aproximativ 1 din 3 copii este intoxicat cu plumb la nivel global, adică până la 800 de milioane de copii, din care aproape jumătate se află în sudul Asiei, se arată într-un raport Unicef.

Potrivit Unicef, expunerea se realizeaz─â prin reciclarea nereglementat─â a bateriilor cu plumb, dar ╚Öi prin ap─â contaminat─â ╚Öi utilizarea ╚Ťevilor cu plumb, juc─ârii, produse cosmetice, vopsea, ol─ârit ╚Öi mirodenii.

Pe l├óng─â sc─âderea coeficientului de inteligen╚Ť─â, expunerea la plumb este asociat─â ╚Öi cu probleme de s─ân─âtatea mintal─â ╚Öi de comportament ╚Öi ar putea duce la deficien╚Ťe renale ╚Öi┬ácardiovasculare mai t├órziu ├«n via╚Ť─â, se arat─â ├«n raportul organiza╚Ťiei.

├Än acest context, pentru a proteja s─ân─âtatea copiilor, UNICEF ╚Öi Pure Earth solicit─â m─âsuri urgen╚Ťe, inclusiv legisla╚Ťie mai puternic─â pentru mediu, s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â ╚Öi investi╚Ťii ├«n servicii de s─ân─âtate pentru a monitoriza, testa ╚Öi trata expunerea copiilor la plumb.

Raportul, primul de acest gen, men┼úioneaz─â faptul c─â aproximativ 1 din 3 copii, ┬áadic─â aproape 800 de milioane de copii la nivel mondial , ├«nregistreaz─â o concentra┼úie a plumbului ├«n s├ónge de minim 5 micrograme pe decilitru (├é─żg/dL), acesta fiind ┼či nivelul ├«n cazul c─âruia trebuie intervenit, conform Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii ┼či Centrelor pentru Prevenirea ┼či Controlul Bolilor din Statele Unite. Aproape jum─âtate dintre ace┼čti copii tr─âiesc ├«n Asia de Sud.

ÔÇ×Cauz├ónd ini┼úial pu┼úine simptome, plumbul ac┼úioneaz─â silen┼úios, periclit├ónd s─ân─âtatea ┼či dezvoltarea copiilor ┼či put├ónd avea consecin┼úe fatale. ╚śtiind c├ót de r─âsp├óndit─â este poluarea cu plumb ╚Öi ├«n╚Ťeleg├ónd ac╚Ťiunea distructiv─â a acesteia asupra vie╚Ťii oamenilor ╚Öi a comunit─â╚Ťilor, ar trebui ├«ntreprinse ac╚Ťiuni urgente pentru a proteja permanent copiiiÔÇŁ, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Raportul ÔÇťAdev─ârul toxic: Expunerea copiilor la poluarea cu plumb submineaz─â poten┼úialul unei genera┼úii ├«ntregiÔÇŁ, cuprinde o analiz─â a expunerii la plumb a copiilor realizat─â de c─âtre Institutul pentru Evaluarea Metric─â a S─ân─ât─â┼úii (IHME) ┼či validat─â printr-un studiu ce a primit aviz favorabil pentru publicarea ├«n revista Environmental Health Perspectives.

Efectele expunerii la plumb asupra copiilor

Raportul precizeaz─â faptul c─â plumbul este o neurotoxin─â puternic─â ce provoac─â copiilor daune cerebrale ireversibile. Acesta este deosebit de distructiv ├«n cazul bebelu┼čilor ┼či al copiilor sub cinci ani, deoarece le afecteaz─â creierul ├«n plin proces de dezvoltare, cauz├óndu-le sechele neurologice, cognitive ┼či fizice pe via┼ú─â.

Expunerea la plumb a copiilor este asociat─â ┼či cu probleme comportamentale ┼či de s─ân─âtate mintal─â, precum ┼či cu o cre┼čtere a infrac┼úionalit─â┼úii ┼či a violen┼úei. Copiii mai mari se confrunt─â cu consecin┼úe grave, inclusiv cu un risc crescut de afectare renal─â ┼či de dezvoltare a unor boli cardiovasculare mai t├órziu ├«n via┼ú─â, men┼úioneaz─â raportul.

Conform estim─ârilor, ├«n ┼ú─ârile cu venituri mici ┼či medii, expunerea la plumb a copiilor determin─â costuri de aproape 1 trilion de dolari prin irosirea poten┼úialului economic al acestor copii pe parcursul vie┼úii.

Cauzele polu─ârii cu plumb

Raportul arat─â faptul c─â reciclarea acumulatorilor cu plumb prin metode informale ┼či neconforme standardelor constituie una dintre principalele cauze ale intoxica┼úiei cu plumb ├«n r├óndul copiilor din ┼ú─ârile cu venituri mici ┼či medii, ├«n care num─ârul de autovehicule a crescut de trei ori din anul 2000.

Cre┼čterea num─ârului proprietarilor de autoturisme, asociat─â cu absen┼úa reglement─ârilor ┼či a infrastructurii necesare recicl─ârii bateriilor auto, a condus la reciclarea ├«n condi┼úii nesigure a aproximativ 50% dintre acumulatorii cu plumb ├«n cadrul economiei informale.

Muncitorii implica┼úi ├«n opera┼úiunile de reciclare periculoase, ┼či adesea ilegale, deschid carcasa bateriilor, vars─â acidul ┼či praful de plumb pe sol ┼či topesc plumbul recuperat ├«n cuptoare rudimentare, amplasate ├«n aer liber, care emit fum toxic ce polueaz─â comunitatea din apropriere. De multe ori, muncitorii ┼či comunitatea expus─â nici nu ┼čtiu c─â plumbul este o neurotoxin─â puternic─â.

Alte surse de expunere a copiilor la plumb sunt: plumbul din ap─â cauzat de utilizarea ┼úevilor din plumb; plumbul rezultat ├«n urma activit─â┼úilor industriale, precum mineritul ┼či reciclarea bateriilor; vopsele ┼či pigmen┼úi pe baz─â de plumb; benzina cu plumb, al c─ârei consum a sc─âzut considerabil ├«n ultimele decenii, dar care a reprezentat, istoric, o important─â surs─â; sudarea cu plumb a conservelor; plumbul din condimente, cosmetice, medicamentele ayurvedice, juc─ârii ┼či alte produse de consum. P─ârin┼úii care, prin prisma ocupa┼úiilor lor, lucreaz─â cu plumb vin deseori acas─â cu praf contaminat pe haine, p─âr, m├óini ┼či ├«nc─âl┼ú─âminte, expun├óndu-┼či astfel, f─âr─â s─â vrea, copiii la acest element toxic.

ÔÇ×Vestea bun─â este c─â plumbul poate fi reciclat ├«n siguran┼ú─â, f─âr─â a-i expune pe muncitori, pe copiii acestora ┼či comunit─â┼úile din apropiere. Zonele contaminate cu plumb pot fi reabilitate ┼či restaurateÔÇŁ, a afirmat Richard Fuller, pre┼čedintele Pure Earth.

Acesta a ad─âugat c─â ÔÇ×oamenii pot fi educa┼úi cu privire la pericolele prezentate de plumb ┼či pot fi ajuta┼úi s─â se protejeze pe ei ├«n┼či┼či ┼či pe copiii lor. Randamentul investi┼úiei este unul enorm: o s─ân─âtate mai bun─â, o productivitate sporit─â, un coeficient de inteligen┼ú─â mai ridicat, reducerea violen┼úei ┼či un viitor mai str─âlucit pentru milioane de copii de pe planet─âÔÇŁ.

├Än timp ce, ├«n majoritatea ┼ú─ârilor cu venituri ridicate, nivelul de plumb ├«n s├ónge a sc─âzut foarte mult dup─â eliminarea treptat─â a benzinei cu plumb ┼či a majorit─â┼úii vopselelor pe baz─â de plumb, valorile ├«nregistrate ├«n r├óndul copiilor din ┼ú─ârile cu venituri mici ┼či medii sunt ├«n continuare ridicate, fiind chiar periculos de mari ├«n multe cazuri, la un deceniu de la renun┼úarea la benzina cu plumb la nivel global.

Raportul include cinci studii de caz ale unor ┼ú─âri ├«n care poluarea cu plumb ┼či alte de┼čeuri de metale grele toxice afecteaz─â copiii. Aceste studii vizeaz─â localit─â┼úile Kathgora din Bangladesh, Tbilisi din Georgia, Agbogbloshie din Ghana, Pesarean din Indonezia ┼či statul Morelos din Mexic.

Cum ar putea fi comb─âtut─â poluarea cu plumb

Raportul precizeaz─â faptul c─â guvernele ┼ú─ârilor afectate pot combate poluarea cu plumb ┼či expunerea copiilor printr-o abordare coordonat─â ┼či concertat─â ├«n urm─âtoarele domenii:

  • Sisteme de monitorizare ┼či raportare, inclusiv dezvoltarea capacit─â┼úii de testare a concentra┼úiei de plumb ├«n s├ónge.
  • M─âsuri de prevenire ┼či control, inclusiv prevenirea expunerii copiilor ├«n zonele cu risc crescut ┼či a expunerii lor la produsele ce con┼úin plumb, precum anumite obiecte ceramice, vopsele, juc─ârii ┼či condimente.
  • Gestionare, tratare ┼či reabilitare, inclusiv consolidarea sistemelor de s─ân─âtate, astfel ├«nc├ót s─â fie echipate corespunz─âtor pentru a putea detecta, monitoriza ┼či trata expunerea la plumb a copiilor, ┼či accesul copiilor la interven┼úii educa┼úionale mai eficiente ┼či la terapii cognitiv-comportamentale ├«n vederea unei mai bune gestion─âri a efectelor negative ale expunerii la plumb.
  • Sensibilizare ┼či schimbarea comportamentului, inclusiv desf─â┼čurarea unor campanii continue de educare a popula┼úiei cu privire la pericolele prezentate de plumb ┼či sursele de expunere la plumb, adresate ├«n mod direct p─ârin┼úilor, ┼čcolilor, liderilor comunitari ┼či personalului medical.
  • Legisla┼úie ┼či politici, inclusiv elaborarea, implementarea ┼či aplicarea unor standarde de mediu, s─ân─âtate ┼či siguran┼ú─â ├«n procesele de fabricare ┼či reciclare a acumulatorilor cu plumb ┼či a de┼čeurilor electronice, precum ┼či aplicarea reglement─ârilor privind protec┼úia mediului ┼či calitatea aerului ├«n cazul opera┼úiunilor de topire.
  • Ac┼úiuni globale ┼či regionale, inclusiv stabilirea unor unit─â┼úi de m─âsur─â standardizate la nivel global pentru verificarea rezultatelor ob┼úinute la nivelul s─ân─ât─â┼úii publice, protec┼úiei mediului ┼či economiilor locale prin interven┼úiile ce urm─âresc prevenirea polu─ârii, crearea unui registru interna┼úional care c─â cuprind─â rezultatele anonimizate ale studiilor privind nivelul de plumb ├«n s├ónge ┼či elaborarea unor standarde ┼či norme interna┼úionale pentru reciclarea ┼či transportul bateriilor cu plumb-acid uzate.

Comentarii

comentarii