Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UPDATE: 100.000 de lei amenda pentru poluare cu petrol

Garda Nationala de Mediu a aplicat companiei OMV Petrom, in aceasta dupa-amiaza, o amenda de 100.000 de lei, ca sanctiune pentru poluarea raului Cotmeana din judetul Arges.

Raul Cotmeana si Valea Radioasa au fost contaminate cu petrol, in aceasta dimineata, pe o lungime estimata initial la trei kilometri. Potrivit ultimelor informatii provenite de la Ministerul Mediului si Padurilor, zona afectata are o lungime de 15 kilometri.

“Titeiul provine dintr-o conducta magistrala a Petrom, veche de 30 de ani”, a declarat de la locul evenimentului, pentru Green Report, prim-comisarul Garzii de Mediu Arges, Ioan Ene.

In primele momente ale interventiei, echipele Petrom au reusit sa instaleze cinci baraje pe apele raului, in zona dintre localitatile Samara si Sapata (circa 20 de kilometri de Pitesti), pentru a preveni extinderea petei de petrol.

Ulterior, o echipa de 30 de angajati ai OMV Petrom a intervenit pentru a opri pomparea titeiului, iar scurgerea din conducta a fost oprita in jurul orei 12.

Angajatii OMV Petrom au izolat zona afectata si au executat 10 baraje de retentie a titeiului si 10 filtre absorbante.

Pe langa amenda de 100.000 de lei, comisarii Garzii de Mediu Arges au dispus decopertarea malurilor afectate, actiune la care lucreaza in prezent o echipa de pompieri cu doua buldozere, precum si aducerea terenului la starea initiala in termen de maximum 3 zile.

Evaluarea Ministerului Mediului: 750 de litri de titei deversat

Despre acest incident de mediu, punctul de vedere al Petrom, exprimat prin intermediul Biroului de Presa, a fost acela ca “in cursul acestei dimineti, ca urmare a fisurarii unei conducte de titei, a avut loc poluarea accidentala cu circa 500 de litri de titei a raului Cotmeana, in dreptul localitatii Sapata. Incidentul a fost raportat imediat autoritatilor de mediu si au fost luate primele masuri pentru limitarea poluarii si indepartarea efectelor. In cursul zilei de astazi urmeaza sa fie colectat titeiul care a ajuns in apa si sa fie curatate malurile raului”.

Pe de alta parte, in jurul pranzului, Administratia Bazinala Arges-Vedea din cadrul Administratiei Nationale Apele Romane anunta ca "pierderile de lichid sunt de aproximativ 400 litri apa sarata si 500 litri titei". La ora 16, Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca volumul total de titei deversat a ajuns la 750  de litri.

“Am solicitat Garzii Nationale de Mediu sa elaboreze un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere ci si starea conductelor la companiile de profil pentru a preveni astfel de accidente in viitor”, a anuntat, in aceasta dupa-amiaza, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Campul petrolier este exploatat de peste 50 de ani

Pe platforma Cotmeana este pozitionat un camp petrolier exploatat de peste 50 de ani. In aceasta zona exista mii de foraje de petrol, unele active, altele dezactivate, subsolul intregii zone fiind strabatut de un sistem complex de conducte care transporta apa sarata, petrol si reziduuri. Traseele anumitor conducte nici nu mai este cunoscut cu precizie, desi acestea se afla sub presiune. In urma avariilor, acestea pot contamina solul, apele de suprafata si panza freatica.

Accidentele ecologice sunt agravate de faptul ca nivelul panzei freatice este foarte sus in aceasta zona, ceea ce face ca orice poluare sa afecteze alimentarea cu apa a fantanilor si a gospodariilor.

Potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Bazinale Arges-Vedea a Apelor Romane, Ana Maria Dulica, "nu exista niciun pericol pentru alimentarea cu apa a populatiei Capitalei, intrucat Cotmeana se varsa in raul Vedea afluent al Dunarii, iar alimentarea Bucurestiului se face din raul Arges".

Cazurile de poluare, generata de conductele petroliere, in zona Cotmeana sunt destul de frecvente. Un eveniment de acelasi gen (poluare cu petrol si apa sarata), dar mult mai redus ca gravitate, a fost raportat la data de 20 februarie a.c. de Agentia de Protectia Mediului Arges.

Din punctul de vedere al autoritatilor de mediu, amenda aplicata poluatorului, in urma unui asemenea accident ecologic, poate ajunge pana la 100.000 de lei.

Mihai Diac

Foto: Mediafax

Citeste si:

Ancheta in cazul unei poluari accidentale cu titei
 

spot_img

Ultimele știri