UPDATE: Legea care ar permite vanatoarea in Delta Dunarii – retrimisa comisiilor parlamentare

in Strategii 20 December 2011 480 Views

Deputatii au decis astazi, in urma discutiilor din plenul Camerei, sa retrimita la comisiile de specialitate proiectul de lege care ar permite vanatoarea in Delta Dunarii. 

Proiectul de lege, deja acceptat de Senat, vizeaza aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii.

In luna martie 2011, Senatul a acceptat textul OUG 127 / 2010, publicat in Monitorul Oficial la data de 31 decembrie 2010, fara nicio modificare. Ordonanta 127, aprobata de Senat, ar fi menita sa consolideze “activitatile economice traditionale” in Delta Dunarii.

Conform acestui text, persoanele cu domiciliul in localitati din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii “au dreptul de a pescui, pentru consumul familial, in regim de pescuit recreativ / sportiv, pe baza unui permis nominal”.

Drept urmare, la data de 30 martie 2011, textul aprobat de Senat a ajuns la Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. La data de 5 decembrie 2011, proiectul de lege a primit raport favorabil de la Comisia pentru Agricultura si Silvicultura, precum si de la Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic a Camerei.

Vanatori contra ecologisti

Insa cu prilejul discutiilor, presedintele Comisiei de Administratie Publica, Vasile Gherasim, a obtinut acceptul colegilor sai deputati pentru a stabili ca vanatoarea sportiva reprezinta si ea, ca si pescuitul, o "activitate economica traditionala" in Delta Dunarii. Pe baza acestei definitii, vanatoarea ar putea fi acceptata in interiorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Potrivit unor surse parlamentare, Vasile Gherasim este un vanator pasionat. Fiecare partid are si adepti ai vanatorii, si adversari ai acestei activitati. Dar astazi, prin retrimiterea proiectului de lege catre comisii, au castigat "ecologistii". Rapoartele suplimentare cerute membrilor comisiilor de specialitate ar urma sa decida oportunitatea definirii vanatorii ca "activitate economica traditionala". Pe de alta parte, ar trebui discutata oportunitatea infiintarii unui nou organism, un "Colegiu" al Deltei Dunarii, care sa includa membrii ai tuturor partidelor politice. Colegiul ar urma sa functioneze in paralel cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Decizia finala asupra proiectului de lege va fi luata prin votul final din plenul Camerei Deputatilor. Decizia finala va fi luata in Camera Deputatilor dupa incheierea vacantei parlamentare, adica dupa data de 1 februarie 2012.

Laszlo Borbely: "Sunt si in Delta specii care produc pagube"

"Sunt si in Delta anumite specii care produc pagube", motiv pentru care acestea trebuie vanate, a sustinut astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Totusi, combaterea acestor specii daunatoare nu se poate face la intamplare. "Este prevazut in normele interne ale Ministerului in ce conditii, foarte stricte, se poate vana. Problema este ca nu se respecta normele", a explicat ministrul Mediului.

Pe de alta parte, Laszlo Borbely s-a ferit sa comenteze ideea de a accepta vanatoarea drept "activitate economica traditionala" in Delta: "A fost o initiativa parlamentara, nu a venit de la Minister".

Mihai Diac

Foto: adventure.howstuffworks.com
 

Comentarii

comentarii