Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Update: Praful din Arabia si Sahara, pe masinile din Romania

“Praful din Sahara a mai ajuns în țara noastra și în perioada anilor ’60. Mai precis în 23 aprilie 1960 și 18 aprilie 1965. În 1960, nisipul saharian, foarte fin, s-a așezat deasupra sudului și sud-vestului țării și a fost mult mai dens decât zilele trecute. Efectele sale sunt însă minime. În afară de faptul că se așază pe sol sau pe obiecte și poate fi văzut în urma ploilor înregistrate în ultima perioadă, nu există alte pericole. Oamenii care trăiesc în deșert se confruntă des cu furtuni de nisip, care au intensități deosebit de mari uneori, dar au învățat să conviețuiască cu astfel de fenomene”, a declarat, pentru Green Report, meteorologul Dumitru Baltă.

Potrivit lui Dumitru Baltă, furtuna de nisip care a avut loc în zona Peninsulei Arabe și în Sahara a făcut ca nisipul să circule către zona țării noastre din cauza unui sistem de presiune scăzut, format în zona Mării Mediterane.

O cantitate de praf provenind din două furtuni produse recent în Peninsula Arabică și Sahara a ajuns deasupra României și apoi la sol, adusă de ploaia din ultimele zile, singura consecință pentru populație fiind, potrivit meteorologilor, "puțină murdărie pe mașini", scrie Mediafax.

Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că totul a pornit de la o furtună de praf ce a avut loc marți în Peninsula Arabică.

"Pe satelit, furtuna pare să aibă legătură cu o furtună de nisip din Sahara, dar ce ne interesează pe noi este că acest praf a fost adus de curenții dinspre sud pe deasupra Mării Negre până deasupra țării noastre", a explicat Georgescu.

Potrivit acesteia, dacă nu ar fi plouat, particulele de praf, care se deplasează la o altitudine foarte mare, nu ar fi ajuns niciodată pe pământ, însă ploaia "le-a antrenat către sol".

"Dacă nu ar fi plouat, nici nu am fi știut că acest fenomen ne afectează în vreun fel. Nici nu vă pot spune cât de des praful rezultat din aceste furtuni ajunge deasupra României, pentru că nu este important. Devine însă puțin deranjant atunci când se întâmplă să plouă și praful din atmosferă este adus la sol", a mai spus Georgescu.

Aceasta a mai precizat că nu autoritatea de meteorologie este cea care poate să discute despre toxicitatea sau posibila poluare produsă de acest praf.

"Noi nu facem analize să vedem concentrația sau consistența prafului. Pentru noi, singura consecință este puțină murdărie pe mașini", a conchis Florinela Georgescu.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri