Studiu: Ur╚Öii polari se ├«ndreapt─â spre extinc╚Ťie ├«ntr-un ritm rapid

in Biodiversitate 5 February 2018 35 Views

Ur╚Öii polari ar putea disp─ârea mai repede dec├ót se estima din cauza dificult─â╚Ťii tot mai mari de a face rost de hran─â pe fondul schimb─ârilor climatice, conform unui studiu care ofer─â informa╚Ťii noi despre obiceiurile ╚Öi metabolismul animalelor.

ursi polari extinctie

├Än cadrul studiului realizat de US Geological Survey (USGS) ╚Öi Universitatea Santa Cruz din California, au fost monitoriza╚Ťi nou─â ur╚Öi polari pe o perioad─â de trei ani. Cercet─âtorii au descoperit c─â animalele au un metabolism cu 50% mai rapid dec├ót se credea. Ur╚Öii polari au nevoie de cel pu╚Ťin un exemplar adult sau de trei pui de foc─â inelat─â o dat─â la zece zile pentru a putea tr─âi. ├Än timpul studiului, cinci din cei nou─â ur╚Öi nu au reu╚Öit s─â g─âseasc─â suficient─â hran─â, pierz├ónd p├ón─â la 20 de kilograme ├«n decurs de zece zile.

Topirea ghe╚Ťii marine, principala amenin╚Ťare a ur╚Öilor polari

Ur╚Öii polari au nevoie de stratul de ghea╚Ť─â care acoper─â m─ârile pentru a v├óna focile, principala surs─â de hran─â. Ei p├óndesc g─âurile pentru respirat pe care focile ╚Öi le creeaz─â ├«n ghea╚Ť─â, iar la momentul potrivit le atac─â. ├Äns─â topirea ghe╚Ťii aduce dificult─â╚Ťi majore ├«n procurarea hranei.

Din cauza schimb─ârilor climatice, zona arctic─â se ├«nc─âlze╚Öte de dou─â ori mai rapid dec├ót media global─â, iar stratul de ghea╚Ť─â marin─â se tope╚Öte ├«ntr-un ritm accelerat. Ur╚Öii sunt nevoi╚Ťi s─â consume extrem de mult─â energie ├«not├ónd sau merg├ónd distan╚Ťe mari ├«n c─âutarea ghe╚Ťii r─âmase, sau ajung pe uscat unde caut─â prin gunoaie ├«n ora╚Öele din apropiere.

Anthony Pagano, biolog la USGS și coordonator al studiului, a explicat că lipsa hranei are un efect dramatic asupra urșilor polari.

ÔÇ×Am fost surprin╚Öi s─â vedem schimb─âri a╚Öa mari ├«n masa lor corporal─â, ├«n timpul ├«n care ar trebui s─â m─ân├ónce suficient c├ót s─â le ajung─â ├«ntregul an. Acest studiu, precum ╚Öi altele, sugereaz─â c─â ur╚Öii polari nu mai sunt capabili s─â ├«╚Öi satisfac─â nevoile corpului a╚Öa cum o f─âceau odat─â.ÔÇŁ

├Än ultimii ani, num─ârul popula╚Ťiei de ur╚Öi polari ╚Öi rata de supravie╚Ťuire au sc─âzut drastic, iar condi╚Ťia lor fizic─â s-a ├«nr─âut─â╚Ťit. Lu├ónd ├«n considerare rezultatele noului studiu, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â sugereaz─â c─â ur╚Öii polari sunt ├«ntr-un pericol mult mai mare dec├ót se credea p├ón─â acum.

Green Report Shop ÔÇô Protejeaz─â Mediul

Un video publicat ├«n decembrie care surprinde un urs polar emaciat a st├órnit reac╚Ťii puternice ├«n ├«ntreaga lume, pornind o discu╚Ťie despre situa╚Ťia ur╚Öilor polari.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii