Urșii polari, în pericol din cauza topirii gheții din Arctica

in Biodiversitate, Schimbări Climatice 30 September 2019 414 Views

Cercetătorii atrag atenția că populațiile de urși polari sunt amenințate cu dispariția din cauza topirii gheții arctice.

Gheața arctică se topește mult mai repede decât estimau cercetătorii, având un impact masiv asupra sănătății populațiilor de urși polari.

Urșii polari care trăiesc în anumite regiuni din Alaska sau Marea Bering nu pot accesa hrana din cauza topirii gheții, iar mulți ajung să moară, relatează The Guardian.  

În 2015, populația de urși polari de la Marea Beaufort era cu 40% mai redusă decât cu un deceniu în urmă. Cercetătorii cred că acest declin a continuat în mai multe regiuni.

Topirea gheții marine a fost atât de severă anul acesta încât echipajele US Geological Survey nu și-au realizat studiile, fiind îngrijorați de stratul extrem de subțire și instabil din vestul Arcticii. A fost pentru prima oară când echipa și-a amânat activitățile din motive de siguranță.

Steven Amstrup, de la Polar Bears International, a declarat că în această primăvară, gheața marină era extrem de subțire și că schimbările fac parte dintr-un tipar observat în ultimii ani.

Temperaturile din zona arctică ar putea creşte cu până la 10°C în următorii o sută de ani

Cercetătorii sunt îngrijorați de soarta puilor de urși polari, care nu pot rezista postului îndelungat din timpul verii pe care sunt nevoiți să îl facă.

Ei atrag atenția că situația se va înrăutăți atâta timp cât lăsăm nivelurile de CO2 din atmosferă să crească.

Regiunea Arctică se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii, iar efectele se fac resimțite. În această vară au fost înregistrate valuri de căldură record în Alaska, topiri record în Groenlanda și numeroase incendii de vegetație în pădurile boreale arctice.

Comentarii

comentarii