Demersuri ca o parte din județul Vâlcea să devină geoparc UNESCO

in Biodiversitate, Politici verzi 13 August 2019 393 Views

Asociația pentru protecţia mediului Kogayon a anunțat că a început demersurile pentru obţinerea statutului de geoparc UNESCO pentru o parte din judeţul Vâlcea. România figurează pe această listă numai cu zona Hațegului.

Zona pe care membrii asociației vor să o înscrie ca geoparc UNESCO este cunoscută sub denumirea de „Oltenia de sub munte”, are peste 60.000 de hectare şi este situată pe teritoriul administrativ a şase localităţi: Vaideeni, Horezu, Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti şi Olăneşti, cu Parcul Naţional Buila-Vânturariţa în centru. Conceptul de geoparc permite extinderea ulterioară a acestuia.

„Acest statut ar însemna o mare oportunitate de dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune şi nu aduce restricţii în plus faţă de cele din legislaţia actuală. Demersurile o să dureze cel puţin trei ani şi sperăm să fie finalizate cu succes, cu sprijinul factorilor interesaţi, în beneficiul patrimoniului local, al comunităţilor locale şi al vizitatorilor zonei”, au transmis reprezentanţii Kogayon pe Facebook.

În zona „Oltenia de sub munte” există în prezent două obiective UNESCO – Mânăstirea Hurezi şi ceramica de Horezu.

„Geoparcurile globale UNESCO sunt zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate cu un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă. Abordarea de jos în sus a combinării conservării cu dezvoltarea durabilă, implicând comunități locale, este din ce în ce mai populară”, explică cei de la organizația internațională.

Un Geoparc cu statut internațional este un geoparc ce a fost evaluat și acceptat în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (UNESCO) și care participă activ la activitățile și obligațiile rețelei, fiind supus, la fiecare patru ani, unui proces de reevaluare și reconsiderare a statutului.

Reţeaua actuală de geoparcuri UNESCO cuprinde peste 147 de astfel de zone în 41 de state, printre care şi România, cu zona Haţegului.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii