Valul de căldură din Suedia a dus la închiderea unui reactor nuclear pentru că apa mării folosită pentru răcire este prea caldă

in Business, Energie 10 August 2018 45 Views

Vremea neobi┼čnuit de cald─â din ultima vreme din Suedia a ├«nc─âlzit apa m─ârii p├ón─â aproape de 25 de grade, situa┼úie care a dus la ├«nchiderea temporar─â a unui reactor nuclear care era r─âcit cu ap─â de mare. Pentru a men╚Ťine capacitatea de r─âcire la instala╚Ťiile de produc╚Ťie ale centralei Ringhals, apa de mare este folosit─â pentru r─âcirea diferitelor sisteme ╚Öi componente ├«n proces, ├«ns─â apa a ajuns acum la o temperatur─â care face necesar─â scoaterea reactorului din func╚Ťiune.

 

“C├ónd apa devine mai cald─â, capacitatea ei de r─âcire este redus─â ╚Öi pentru a men╚Ťine capacitatea de r─âcire necesar─â pentru diferitele sisteme cu o marj─â de siguran╚Ť─â bun─â, trebuie s─â lu─âm scoatem reactorul Ringhals 2 din func╚Ťiune”, spune Sven-Anders Andersson, ╚śef de produc╚Ťie la Ringhals.

Reactoarele Ringhals 3 ╚Öi 4 produc ├«nc─â ├«n mod normal, iar Ringhals 1 este ├«n prezent ├«nchis pentru ├«ntre╚Ťinerea planificat─â anual─â. Fiecare reactor are o valoare maxim─â admis─â pentru temperatura apei din mare. Pentru Ringhals 2 este de 25 de grade.

“├Än momentul ├«n care ne-am apropiat de 25 de grade, am decis s─â reducem produc╚Ťia la 55%, dar acum temperatura a crescut peste 25 de grade, iar Ringhals 2 este ├«n consecin╚Ť─â ├«nchis”, spune Sven-Anders Andersson.

Faptul c─â marea atinge niveluri at├ót de ridicate de temperatur─â ├«n acest an este foarte neobi╚Önuit─â, iar situa┼úiile ├«n care centralele nucleare suedeze trebuie s─â ├«╚Öi reduc─â produc╚Ťia din cauza apei de mare prea calde se ├«nt├ómpl─â doar rar. La Ringhals s-a ├«nt├ómplat numai de c├óteva ori de la ├«nceputul secolului.

Oprirea reactorului a fost a fost una temporar─â, timp de c├óteva zile. Dup─â ce vremea s-a ├«mbun─ât─â┼úit,┬átemperatura apei din mare a sc─âzut la un nivel care permitea func╚Ťionarea reactorului ├«n conformitate cu instruc╚Ťiunile de siguran╚Ť─â aplicabile.

 

Comentarii

comentarii