Valurile de căldură, în creștere în sute de orașe din lume

in Studii 30 January 2015 640 Views

Numărul zilelor extrem de calde a crescut în sute de orașe din ani ’70 până în prezent, frecvența atingând cele mai ridicat nivel în ultimii cinci ani, informează The Guardian.

9479360074_a6f6d34209_z

Studiul care analizează temperaturile extreme din sute de zone urbane în ultimii 40 de ani arată că valurile de căldură sunt mai frecvente decât temperaturile extrem de scăzute. Cercetătorii de la universități din SUA și India au identificat 620 de zone urbane din lume cu populații de peste 250.000 de oameni și au ales 217 care era în apropierea unei stații meteo internaționale.

Analizând datele meteo din 1973 până în prezent, oamenii de știință au concluzionat că patru dintre cei mai călduroși cinci ani sunt ani de după 2009. Cele mai multe valuri de căldură s-au înregistrat în Africa, Asia de Est, Europa și America de Nord.

“Numărul zilelor extrem de calde a crescut semnificativ în cele mai multe lori în ultimii 40 de ani. Totuși, în câteva zone urbane din Asia de Est s-a înregistrat o scădere semnificativă. Doar 2% din zonele urbane analizate au avut de-a face cu scăderi semnificative în ce privește frecvența zilelor extrem de calde”, se arată în studiu.

De asemenea, numărul zilelor cu vânt puternic au scăzut în ultimii 40 de ani, scăderile semnificative înregistrându-se în 60% din zonele urbane analizate. Autorii studiului au definit valurile de căldură ca fiind perioade de maximum șase zile consecutive în care temperatura zilnică maximă a fost mai mare decât 99% din zilele de după 1973.

Comentarii

comentarii