Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Valurile de căldură legate de schimbările climatice prezintă un risc global crescut de sănătate, arată studii la nivel mondial

Valurile de căldură legate de schimbările climatice reprezintă un pericol tot mai mare, care amenință să copleșească serviciile de sănătate din întreaga lume, a arătat un nou raport.

 

Vulnerabilitatea la temperaturi extreme de cald a crescut constant in fiecare parte a planetei din 1990, potrivit studiului. Astfel, anul trecut, au fost expuse la căldură cu 157 milioane de persoane mai mult decât în ​​2000. În același an, 712 de evenimente meteorologice extreme au avut ca rezultat pierderi economice globale de 326 de miliarde de dolari, aproape triple faţă de anul precedent.

Europa și estul Mediteranei au fost mai expuse riscurilor de pe urma caniculei decât în ​​alte regiuni, cum ar fi Africa și Asia de Sud-Est, potrivit autorilor. Acest lucru se datorează, probabil, numărului mai mare de persoane în vârstă care trăiesc în orașele din acele părți ale lumii.

Efectele valurilor de căldură din Europa: incendii, decese și interdicții

În medie, toată lumea de pe Pământ a fost expusă la o perioadă suplimentară de 1,4 zile cu valuri de căldură între 2000 și 2017, comparativ cu perioada 1986-2005.

Persoanele vulnerabile la undele de căldură au fost definite în raport ca adulți cu vârsta peste 65 de ani, locuitorii orașelor și cei care trăiesc cu boli de inimă, diabet și afecțiuni pulmonare cronice.

Oamenii de știință au analizat o serie de indicatori care oferă o imagine a impactului schimbărilor climatice și a vulnerabilității, rezistența la sănătate, economia și adaptarea la încălzirea globală.

Rezultatele din raportul „Countdown on Health and Climate Change” sunt publicate în revista medicală The Lancet.

Cercetătorul care a condus studiul, profesorul Hilary Graham, de la Universitatea din York, a declarat: „Schimbările actuale în ceea ce privește undele de căldură și capacitatea de muncă oferă avertizarea timpurie a impactului complex și covârșitor asupra sănătății publice, care este așteptat dacă temperaturile continuă să crească. Tendințele impactului schimbărilor climatice, expunerilor și vulnerabilităților arată un risc inacceptabil de mare pentru sănătate acum și în viitor.

Raportul a constatat că, deși temperaturile medii globale au crescut cu 0,3% între 1986 și 2017, impactul asupra omenirii a fost mult mai mare. Creșterea medie a temperaturii la care au fost expuşi oamenii în aceeași perioadă a fost de 0,8 grade Celsius.

„Lipsa de progres în reducerea emisiilor și de construi capacități de adaptare amenință viața și sistemele de sănătate. Aceste teme trebuie abordate pentru a evita perturbarea infrastructurii de bază a sănătății publice și a serviciilor de sănătate”.

Căldura care se ridică deasupra limitelor fiziologice a făcut munca susținută mai dificilă sau imposibilă, au spus autorii.

Valul de căldură din Suedia a dus la închiderea unui reactor nuclear pentru că apa mării folosită pentru răcire este prea caldă

În 2017, 153 miliarde de ore de muncă au fost pierdute din cauza expunerii la căldură, o creștere de 62 de miliarde de ore din 2000.

Co-autorul studiului, profesorul Joacim Rocklov, de la Universitatea Ulmea din Suedia, a declarat: „Vulnerabilitatea temperaturilor expuse a crescut constant în întreaga lume din 1990. Acest lucru a dus la pierderi mari pentru economiile naționale și bugetele gospodăriilor”.

Cercetatorii au subliniat, de asemenea, ameninţarea în creştere a bolilor infecţioase răspândite în apa de băut şi de ţânţari.

În 2016, capacitatea globală de transmitere a febrei Dengue de către țânțari a fost cea mai mare înregistrată vreodată.

Între anii 1950 și 2016, amenințarea cu malaria din regiunile muntoase din Africa sub-sahariană a crescut cu 27,6%.

Oamenii de știință au concluzionat: „Luate în ansamblu, indicatorii și datele prezentate în raportul The Lancet Countdown” din 2018 oferă un motiv de îngrijorare, ritmul schimbărilor climatice depășind urgența răspunsului”.

Cu toate acestea, au adăugat că există „tendințe interesante” în domenii cheie, cum ar fi eliminarea treptată a cărbunelui, a formelor de transport mai curate și a adaptării sistemului de sănătate care justifică „optimismul precaut”.

spot_img

Ultimele știri