Vântul şi apa furnizează cea mai mare parte a electricităţii din surse regenerabile din Europa

Sursele de energie regenerabilă au reprezentat anul trecut 34% din consumul brut de electricitate în Uniunea Europeană, o uşoară creştere faţă de 32% în 2018, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Energia eoliană şi energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul electricităţii generate din surse regenerabile (35% fiecare). Restul de energie generat a fost din energia solară (13%), biocombustibili solizi (8%) şi alte surse de energie regenerabilă (9%).

Energia solară a fost sursa cu cea mai rapidă creştere, în 2008 reprezenta doar 1% din totalul electricităţii generate din surse regenerabile.

În rândul celor 27 de state membre UE, peste 70% din electricitatea consumată în 2019 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Austria şi Suedia.

România se află pe locul 7, cu un consum de energie electrică din surse regenerabile peste media UE, cu puţin peste 40%.

De asemenea, peste 50% din electricitatea consumată anul trecut a fost generată din surse de energie regenerabilă în Danemarca, Portugalia şi Letonia, iar peste 40% din electricitatea consumată în 2019 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Croaţia, România şi Germania.

La polul opus, 10% sau mai puţin din electricitatea consumată în 2019 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Malta, Cipru, Luxemburg şi Ungaria.

Citeşte şi:

27 de companii cer miniştrilor Energiei să sprijine tehnologiile pentru producţia de hidrogen
E.ON va construi o centrală electrică pentru Azomureș, ce va funcționa cu abur rezidual
spot_img

Ultimele știri