Valurile și vânturile oceanice, tot mai intense ca urmare a schimbărilor climatice

in Schimbări Climatice 3 May 2019 147 Views

Valurile și vânturile oceanice sunt tot mai puternice și rapide ca urmare a încălzirii globale, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat date din ultimii 33 de ani înregistrate de 31 de sateliți și 80 de balize. Rezultatele arată că vânturile oceanice extreme sunt mai puternice, iar valurile sunt semnificativ mai mari, relatează Climate News Network.

Pe măsură ce temperaturile medii globale cresc, mai multă energie este disponibilă pentru furtuni, precipitații și secete. În ultimele trei decenii, viteza vânturilor extreme din Oceanul Sudic a crescut cu 8%, sau 1.5 metri pe secundă, iar valurile au crescut cu 30 de centimetri, sau 5%.

„Aceste schimbări au impacturi care sunt simțite peste tot în lume. Valurile de furtună pot agrava eroziunea coastelor, punând la risc așezările costiere și infrastructura. Deși creșteri de 5 și 8% ar putea să nu pară mult, asemenea schimbări ale climei vor avea un impact major dacă vor continua în viitor.”, a declarat Ian Young, autor al studiului.

Rezultatele studiului sunt bazate pe 4 miliarde de observații realizate între 1985 și 2018.

Young a explicat că inundațiile de coastă sunt cauzate de valuri de furtună, iar creșterea nivelului mării agravează astfel de evenimente.

„Creșteri ale înălțimii valurilor și schimbări ale altor proprietăți cum ar fi direcția valurilor va crește și mai mult probabilitatea inundațiilor costiere.”

Inginerii australieni sunt 90% siguri că pot măsura schimbările oceanului. Furtunile violente aduc valuri mai înalte și vânturi mai periculoase decât în 1985, iar acest fenomen este întâlnit la nivel global, dar efectul este cel mai pronunțat în Oceanul Sudic.

Comentarii

comentarii