Vanuatu are în plan interzicerea scutecelor de unică folosință

in Legislatie, Poluare 24 June 2019 130 Views

Micul stat insular Vanuatu va deveni primul din lume care să propună interzicerea scutecelor de unică folosință până în 2020.

Propunerea radicală de a interzice scutecele de unică folosință, care conțin plastic și se pot degrada în sute de ani, a cauzat nemulțumiri în rândul părinților din Vanuatu. Însă guvernul a declarat că nu are altă opțiune.

„Vanuatu își asigură viitorul. Într-un final, plasticele vor ajunge în apă și în lanțul alimentar și la sfârșitul zilei, oamenii din Vanuatu vor ajunge să le consume.”, a declarat Mike Masauvakalo, de la Ministerul Afacerilor Externe.

El a adăugat că găsirea unui înlocuitor care să mulțumească părinții este o provocare, dar că în prezent iau în considerare alternative din bumbac.

„Este un drum lung. Dar știind cum este țara mea, vom găsi o soluție. Vanuatu aplică soluții locale pentru combaterea urgenței climatice. Este vizibilă, o trăim. Ne afectează rezervele de hrană și populațiile de pește.”

El a declarat că interdicția pungilor de plastic, care a intrat în vigoare anul trecut, are deja un efect pozitiv în țară, reducând numărul de deșeuri de pe stradă și încurajând utilizarea pungilor din materiale textile realizate local.

Țara și-a bazat decizia pe un studiu care arăta că deșeurile organice și scutecele de unică folosință reprezintă trei pătrimi din greutatea totală a deșeurilor produse.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Londra, prezidată de secretarul general a Comunității Națiunilor, Patricia Scotland, Vanuatu a fost aplaudată ca una dintre cele 12 națiuni care iau măsuri radicale pentru a înfrunta provocările legate de poluare și climă. 

În iulie 2018, Vanuatu a interzis pungile de plastic, paiele de băut și recipientele din polistiren. În luna martie a acestui an, Vanuatu a interzis și alte obiecte de unică folosință din plastic, cum ar fi farfurii, recipiente pentru alimente, cofraje pentru ouă și flori.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii