Vânzările automobilelor eco s-au triplat în România. Toyota și Lexus, 88% cotă de piață

in Business, Transport 21 July 2017 171 Views

Ponderea automobilelor ecologice – electrice și hibride – în totalul vânzărilor realizate în primele șase luni ale anului a ajuns la 1,7%, potrivit datelor centralizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA).

Vânzările automobilelor eco s-au triplat

Chiar dacă volumele sunt foarte mici, creșterile sunt importante, practic s-au triplat, atât cele electrice +197,1% cât și cele hibride +194,6%, și arată faptul că există un potențial important de creștere al acestei categorii de autoturisme care, stimulată corespunzător va realiza volume importante și va contribui, astfel, la reducerea poluării generate de traficul auto”, spun reprezentanții APIA.

Toyota Hybrid, motorul creşterii vehiculelor eco

Piața automobilelor eco (hibride, hibride plug-in şi electrice), în primele 6 luni ale anului, a crescut la 977 unități, de la aproximativ 310 unități anul trecut. Din totalul acestei piețe, Toyota Hybrid a livrat 791 de unități, în timp ce Lexus Hybrid 72 de unități, reprezentând împreună 88% din total.

Yaris Hybrid, cel mai bine vândut model

Din punctul de vedere al performanței modelelor, Yaris Hybrid a fost cel mai bine vândut model cu 252 de unități, urmat de Auris Hybrid cu 201 unități. Versiunea hibridă a RAV4 ocupă locul 3 în clasament cu 178 de unități, iar cel mai nou model hibrid din portofoliul mărcii, Toyota C-HR, ocupă locul 4, înregistrând deja 158 de unități.

În aceeași perioadă menționată, cel mai bine vândut model hibrid de la Lexus este Lexus RX, cu 46 de unități, urmat de Lexus NX cu 22  de unități.

Toyota România livrează prima flotă rent-a-car de hibride

Mașinile rulate, de peste 5 ori mai multe

În ceea ce privește autoturismele rulate, în marea lor majoritate nefiscalizate, se observă faptul că, în primele șase luni din 2017, au fost înmatriculate peste 253.300 unități, aproximativ 84% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016, adică de 5,6 ori mai multe decât cele noi.

Această situație se datorează, după cum APIA a și semnalat încă de anul trecut, eliminării de la 1 februarie a Timbrului de Mediu. Ceea ce este și mai grav însă, este faptul că s-a triplat numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate, Euro3 și Euro2, respectiv de la 35.710 unități în 2016 la 103.607 unități în 2017”, au subliniat reprezentanții APIA.

Comentarii

comentarii